Viktor Orban, amenințat cu “opțiunea nucleară” de excludere a Ungariei din procesul de vot al UE dacă va bloca din nou ajutorul pentru Ucraina
-
26 Ianuarie 2024 15:07
Liderii statelor membre ale Uniunii Europene ar putea lua în considerare posibilitatea de a invoca “opțiunea nucleară” de a-l da exclude pe premierul ungar Viktor Orbán din procesul de vot în UE, relatează Politico Europe, citând diplomați din cadrul discuțiilor pe care țările membre le poartă cu Ungaria pentru a obține votul favorabil al Budapestei în chestiunea deblocării ajutorului pe termen lung de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina.
După ani de zile de abordare blândă cu premierul ungar Viktor Orbán, de data aceasta, diplomații europeni dau semnale că “opțiunea nucleară” – scoaterea Budapestei din procesul de vot al UE – nu mai este de neconceput dacă acesta pune în pericol securitatea Ucrainei, o țară candidată la UE.
Dacă UE ar folosi așa-numitul articol 7 – cea mai gravă sancțiune politică aplicată unei țări membre, care presupune suspendarea dreptului de vot în Consiliul UE – Orbán ar fi cu adevărat bine plasat “sub fundul broaștei”, scrie Politico Europe, parafrazând o veche zicală maghiară.
“Asta rezumă destul de bine unde se află încrederea dintre Orbán și ceilalți lideri”, a declarat un oficial UE care, la fel ca și alții citați în articol, a primit anonimatul pentru a vorbi despre dinamica internă corozivă.
Cinci oficiali și diplomați europeni au declarat că alte țări membre sunt pregătite să facă o mișcare împotriva Budapestei, în ceea ce ar fi o mișcare istorică pentru liderii care se bazează pe coeziune și unanimitate.
“Dacă Orbán chiar blochează din nou cu adevărat un acord la summitul din februarie, utilizarea articolului 7 pentru a priva Ungaria de drepturile de vot ar putea deveni o opțiune reală”, a declarat un diplomat UE.
Votul de săptămâna viitoare privind ajutorul acordat Ucrainei este esențial atât pentru Ucraina, cât și pentru ca UE să transmită președintelui rus Vladimir Putin că Ucraina are sprijinul unanim al aliaților occidentali.
Președintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat încă din luna decembrie un summit extraordinar al șefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană care va avea loc pe 1 februarie 2024 pentru a debloca negocierile privind revizuirea bugetului multianual 2021-2027 și a mecanismului financiar pe termen lung pentru Ucraina, tratative ce nu s-au încheiat cu succes la Consiliul European din 14-15 decembrie din cauza veto-ului premierului maghiar Viktor Orban.
Deși s-a abținut de la vot privind integrarea europeană a Ucrainei, iar liderii europeni au putut adopta decizia deschiderii negocierilor de aderare cu Ucraina și cu Republica Moldova, premierul ungar Viktor Orbán a respins prin veto fondul de ajutor financiar pe termen lung al Uniunii Europene pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro.
În opinia președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, o soluție unanimă, care înseamnă că și Ungaria va susține acest sprijin, este posibilă la summitul de pe 1 februarie.
La rândul său, președintele Klaus Iohannis a cerut, într-o discuție telefonică cu Charles Michel, “abordări constructive” și “soluții echilibrate” la Consiliul European din 1 februarie consacrat ajutorului pentru Ucraina