Consilierul științific al guvernului francez | Apariția mutațiilor coronavirusului echivalează cu o nouă epidemie

  • 25 Ianuarie 2021 08:21
Consilierul științific al guvernului francez | Apariția mutațiilor coronavirusului echivalează cu o nouă epidemie

Franța are probabil nevoie de un nou lockdown din cauza transmiterii comunitare a mutațiilor mai contagioase ale coronavirusului SARS-CoV-2, a declarat duminică la postul BFM TV consilierul științific principal al guvernului de la Paris, Jean-François Delfraissy, relatează Agerpres.


„Dacă nu înăsprim măsurile, ne vom regăsi de la jumătatea lunii martie într-o situație extrem de dificilă (...) Vom avea probabil nevoie să intrăm din nou în lockdown”, anticipează responsabilul francez. „Săptămâna acesta va fi critică, politicienii trebuie să decidă”, a indicat Delfraissy, sugerând ca noul noul lockdown, care ar fi al treilea în Franța de la începutul pandemiei, să înceapă în februarie odată cu vacanța școlară de două săptămâni, care să fie prelungită cu încă o săptămână.
 
El crede că apariția noilor mutații ale coronavirusului SARS-CoV-2 detectate în Marea Britanie, Africa de Sud și Brazilia echivalează cu începerea unei noi epidemii, acest virus „diabolic” reușind să găsească noi forme de a ocoli noile metode de tratament.

Conform evaluării sale, deși în prezent procentul noilor cazuri de Covid-19 confirmate cu aceste mutații în Franța este de numai 1,4 - 1,5%, s-ar putea ca acest procent să crească, în special în cazul mutației britanice, care este „de neoprit”, astfel că este nevoie de noi măsuri antiepidemice, întrucât apariția acestor noi variante ale coronavirusului SARS-CoV-2 a schimbat situația sanitară. El a dat exemplul orașului brazilian Manaus și al celui sud-african Cape Town, a căror populație ajunsese la un nivel ridicat de imunitate, dar noile mutații au relansat contagierea.

Între șase și opt milioane de francezi vor fi vaccinați până la jumătatea lunii aprilie, a mai spus consilierul științific al guvernului francez, el adăugând însă că vaccinurile deja create sunt mai puțin eficiente împotriva mutației sud-africane.

Franța, țară cu o populație de circa 67 de milioane de locuitori, a raportat duminică 18.436 de noi cazuri de Covid-19 și 72 de decese asociate acestei boli. Numărul pacienților Covid-19 spitalizați este în prezent de 26.393, dintre care 2.965 sunt la terapie intensivă.

Pe 16 ianuarie guvernul de la Paris a avansat mai devreme, de la ora 18:00, interdicția de circulație pe timp de noapte. Între timp, media zilnică a noilor cazuri de Covid-19 a crescut de la circa 18.000 la aproximativ 20.000.
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
2,74
Cer fragmentat
Umiditate:98 %
Vint:2,57 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău