Consilierul prim-ministrului: Contrabanda anuală cu țigări în R.Moldova ajungea la 5 miliarde de unități

  • 11 Iulie 2019 12:45
Consilierul prim-ministrului: Contrabanda anuală cu țigări în R.Moldova ajungea la 5 miliarde de unități

Contrabanda anuală cu țigări în R.Moldova ajungea la 5 miliarde de unități, susține consilierul prim-ministrului pentru politică externă, Vlad Kulminski.

Potrivit agenției INFOTAG, el a menționat pe rețelele de socializare că, "contrabanda cu țigări a fost ghidată și controlată de către autoritățile moldovenești, căci aceasta întotdeauna a fost o sursă de venit rapid pentru politicienii din Republica Moldova care controlau vama, MAI, poliția de frontieră și alte structuri, iar din acești bani erau plătiți în plicuri miniștrii, deputați și alți funcționari publici".  

"În 2014, prin regiunea transnistreană au trecut 10 miliarde de țigări. În 2015, la doar două săptămâni după ce Ucraina a interzis exportul țigărilor prin Transnistria, Ilan Șor, prin mai mulți deputați din Parlament, a introdus modificările în legislație, care au deschis exportul ilegal al țigărilor prin magazinele duty-free aflate pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene. Prin această schemă mai complexă, contrabanda anuala cu țigări ajungea la aproximativ 5 miliarde de unități per an. Contrabanda s-a intensificat semnificativ în 2019. În luna mai, aproape un miliard de țigări au trecut prin această schemă, creată și controlată de autoritățile Republicii Moldova", a menționat Kulminski.

Potrivit lui, "aceste fluxuri de contrabandă pot fi oprite prin câțiva pași imediați, dacă autoritățile moldovenești nu vor mai participa în această contrabandă".

"La nivel legislativ trebuie anulată oportunitatea de a efectua comerțul fără taxe cu țigări prin Transnistria. De asemenea, trebuie de discutat serios despre controlul comun la hotarul moldo-ucrainean, inclusiv pe segmentul transnistrean, unde trebuie să create opt puncte vamale comune, inclusiv încă două pe segmentul transnistrean. Trebuie prelungit mandatul Misiunii EUBAM. Cei care au creat schemele cu contrabandă și le-au promovat prin Parlament trebuie să fie trași la răspundere. De asemenea, trebuie să fie rechemat Ambasadorul RM în Austria și OSCE (Victor Osipov - "I."), care a jucat un rol important în acest proces", a remarcat consilierul.
 
Menționăm că Victor Osipov a afirmat pentru deschide.md că aceste declarații sunt nefondate.
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
13
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:1,5 m/s
Mon
12
Tue
10
Wed
13
Thu
15
Fri
17

Curs oficial BNM 31 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4009 -0.0000
USD 17.6277 -0.0000
RON 4.0060 -0.0000
UAH 0.6555 -0.0000
RUB 0.2486 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău