Consilierul prim-ministrului: Contrabanda anuală cu ţigări în R.Moldova ajungea la 5 miliarde de unităţi

  • 11 Iulie 12:45
Consilierul prim-ministrului: Contrabanda anuală cu ţigări în R.Moldova ajungea la 5 miliarde de unităţi

Contrabanda anuală cu ţigări în R.Moldova ajungea la 5 miliarde de unităţi, susţine consilierul prim-ministrului pentru politică externă, Vlad Kulminski.

Potrivit agenţiei INFOTAG, el a menţionat pe reţelele de socializare că, "contrabanda cu ţigări a fost ghidată şi controlată de către autorităţile moldoveneşti, căci aceasta întotdeauna a fost o sursă de venit rapid pentru politicienii din Republica Moldova care controlau vama, MAI, poliţia de frontieră şi alte structuri, iar din aceşti bani erau plătiţi în plicuri miniştrii, deputaţi şi alţi funcţionari publici".  

"În 2014, prin regiunea transnistreană au trecut 10 miliarde de ţigări. În 2015, la doar două săptămâni după ce Ucraina a interzis exportul ţigărilor prin Transnistria, Ilan Şor, prin mai mulţi deputaţi din Parlament, a introdus modificările în legislaţie, care au deschis exportul ilegal al ţigărilor prin magazinele duty-free aflate pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene. Prin această schemă mai complexă, contrabanda anuala cu ţigări ajungea la aproximativ 5 miliarde de unităţi per an. Contrabanda s-a intensificat semnificativ în 2019. În luna mai, aproape un miliard de ţigări au trecut prin această schemă, creată şi controlată de autorităţile Republicii Moldova", a menţionat Kulminski.

Potrivit lui, "aceste fluxuri de contrabandă pot fi oprite prin câţiva paşi imediaţi, dacă autorităţile moldoveneşti nu vor mai participa în această contrabandă".

"La nivel legislativ trebuie anulată oportunitatea de a efectua comerţul fără taxe cu ţigări prin Transnistria. De asemenea, trebuie de discutat serios despre controlul comun la hotarul moldo-ucrainean, inclusiv pe segmentul transnistrean, unde trebuie să create opt puncte vamale comune, inclusiv încă două pe segmentul transnistrean. Trebuie prelungit mandatul Misiunii EUBAM. Cei care au creat schemele cu contrabandă şi le-au promovat prin Parlament trebuie să fie traşi la răspundere. De asemenea, trebuie să fie rechemat Ambasadorul RM în Austria şi OSCE (Victor Osipov - "I."), care a jucat un rol important în acest proces", a remarcat consilierul.
 
Menționăm că Victor Osipov a afirmat pentru deschide.md că aceste declarații sunt nefondate.
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
12 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,7 m/s
Thu
11 °C
Fri
9 °C
Sat
10 °C
Sun
9 °C
Mon
10 °C

Curs oficial BNM 13 Noiembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2332 0.0088
USD 17.4562 0.0214
RON 4.0386 0.0021
UAH 0.7133 0.0010
RUB 0.2725 -0.0001
Arhivă Radio Chișinău