Consilierii PAS cer moratoriu asupra construcțiilor în centrul istoric al Chișinăului

  • 26 Iunie 2020 14:40
Consilierii PAS cer moratoriu asupra construcțiilor în centrul istoric al Chișinăului

Vasile Grădinaru, președintele Fracțiunii PAS în Consiliul municipal Chișinău, a menționat că elaborarea, consultarea și adoptarea unui nou Plan urbanistic zonal poate dura până la un an. Până atunci, în opinia sa, este necesar un moratoriu asupra eliberării oricăror acte permisive pentru construcții și demolări în nucleul istoric, dar și moratoriu asupra construcțiilor care nu au toate actele permisive ajustate la prevederile legale.

Consilierii municipali ai Partidului Acțiune și Solidaritate anunță că, până la 1 iulie, vor elabora și vor supune dezbaterilor publice un proiect de decizie care va stabili elaborarea unui Plan urbanistic zonal. Acesta va stabili norme urbanistice clare pentru zona nucleului istoric aflat în perimetrul străzilor: Alexei Mateevici, Mihai Viteazul, Ivan Zaikin, Albișoara, Cheiului, Izmail, Ștefan cel Mare și Ciuflea. Prin același proiect vor cere instituirea unui moratoriu, pe o perioadă de maximum un an, pentru toate lucrările de construcție și demolare în perimetrul centrului istoric al Chișinăului, cu excepția celor care sunt deja în derulare și care au actele în regulă, transmite IPN.
În opinia lui Sergiu Tofilat, consilier municipal din partea Mișcării social-politice „Forța Nouă”, centrul istoric al orașului se dezvoltă în mod haotic, apar clădiri cu multe etaje, care nu se încadrează în fonul general, nu se protejează monumentele istorice, iar centrul  istoric al orașului este lăsat să degradeze. „Noi ne dorim să protejăm acest centru istoric și să asigurăm o dezvoltare armonioasă, uniformă și cu protejarea monumentelor arhitecturale, ca să fie un oraș în care să vrei să trăiești”, a spus acesta.

Zinaida Popa, consilier municipal în Fracțiunea PAS din CMC, a apus că construcțiile ilegale sunt rezultatul conlucrării „criminale” a unor reprezentanți ai municipiului Chișinău cu unii dezvoltatori imobiliari de rea credință, care își argumentează acțiunile prin lipsa unor reglementări sau existent unora învechite.

Deputatul PAS Blocul ACUM, Vladimir Bolea, a menționat că a venit cu un proiect de lege în primăvara anului 2019, care prevedea instituirea unui „moratoriu asupra autorizării și continuării executării lucrărilor de construcție în municipiul Chișinău, a obiectivelor noi în interiorul cartierelor locative existente în cazul în care distanța dintre obiectivul nou și clădirile existente nu va depăși înălțimea celei mai înalte clădiri”. La acea etapă firmele de constricție construiau ilegal în curți, parcuri, spune Vladimir Bolea. Atunci acel proiect de lege a for respins și apoi a fost scos de pe rol.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău