Congresul Autorităților Locale și Regionale al CE este îngrijorat de scăderea rolului față de tendința de recentralizare a R.Moldova

  • 04 Aprilie 2019 18:29
Congresul Autorităților Locale și Regionale al CE este îngrijorat de scăderea rolului față de tendința de recentralizare a R.Moldova

Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei își exprimă îngrijorarea față de tendința de recentralizare și de nivelul nesatisfăcător al democrației locale în Republica Moldova, transmite Infotag.

În recomandările adoptate astăzi de Congres în cadrul sesiunii plenare la Strasbourg în urma audierii raportului privind situația din Rep. MOldova se atrage atenția la o serie de deficiențe, inclusiv autonomia fiscală foarte limitată și resursele autorităților locale, ceea ce le face dependente de transferurile de stat și de subvenții.

Congresul își exprimă regretul că statul intervine în treburile locale printr-o supraveghere a autorităților publice locale, care pare a fi foarte invazivă, frecventă și discreționară, și că nu există mecanisme adecvate de consultare între guvernul central și autoritățile locale. Un alt motiv de îngrijorare este faptul că exercitarea funcției de primar în Republica Moldova este afectată negativ de practica intensivă a urmăririi penale împotriva primarilor și a reprezentanților locali, iar acest lucru influențează negativ asupra capacității lor de a-și îndeplini pe deplin atribuțiile.

Forul european a denunțat faptul că din mai 2017, mun. Chișinău este condus de primari interimari, iar alegerile din iunie 2018 au fost declarate nule din motive controversate, împiedicând candidatul ales să-și înceapă mandatul.

sursa: infotag

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:84 %
Vint:1,03 m/s
Sun
26
Mon
27
Tue
27
Wed
24
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău