Conferința științifică „Universitățile în spațiul nostru cultural comun” s-a deschis la Chișinău

  • 24 Martie 2023 08:40
Conferința științifică „Universitățile în spațiul nostru cultural comun” s-a deschis la Chișinău

Conferința științifică „Universitățile în spațiul nostru cultural comun”, s-a deschis joi, 23 martie, la Chișinău. Participanții au vorbit despre valorile spațiului cultural comun Republica Moldova – România și au subliniat că dialogul academic dintre cele două Alma mater – Universitatea de stat din Moldova și Universitatea București - constituie expresia clară a angajamentului comun pentru destinul european al Rep. Moldova. Profesori de pe ambele maluri ale Prutului au susținut comunicări privind colaborarea dintre R. Moldova și România în unele dosare UNESCO, contribuiții lui Gala Galaction la patrimoniul mitologic al Chișinăului, rolul univesrităților din Chișinău și București ca factor modernizator, despre Seminarul Teologic din Chișinău ca promotor al continuității istorico-naționale românești. Conferința va continua vineri cu tema „100 de ani de la adoptarea Constituției României de la 1923", transmite Radio Chișinău.

Conferința la care au participat și reprezentanții universităților din România este o dovadă a faptului că avem parte de sprijin din partea României în a deveni membri ai Uniunii Europene și a aduce Europa la noi acasă, a transmis într-un mesaj transmis președinta Maia Sandu. Evenimentul exprimă dorința, ambiția și angajamentul transformării, dar și responsabilitatea asumată pentru prezent și viitor, după cum a subliniat Valentina Chicu, consilier prezidențial:

„Reconfirmăm astăzi valoarea incomensurabilă a spațiului nostru cultural comun. Conștientizăm puterea înțelegerii împărtășite a valorilor noastre comune. Cunoaștem că cele mai mari încercări, cele mai grele drumuri pot fi parcurse când oamenii sunt împreună. Destinația noastră, a Republicii Moldova, este Moldova europeană. Drumul ales de noi este firesc, dar deloc ușor. Astăzi Moldova nu este singură. Această cale o parcurgem împreună. Președintele Iohannis a declarat ferm că România nu va abandona Rep. Moldova în nici o circumstanță”, susține Maia Sandu.

Reluarea conferințelor dedicate spațiului cultural comun în format fizic, care sunt salutate de mesajele ambelor președinți, denotă faptul că lucrurile vor fi grele în continuare, pentru că responsabilitatea în a promova comuniunea de limbă, tradiții și cultură la nivel european va fi mai mare, declară consilierul prezidențial Sergiu Nistor. El a prezentat în deschiderea Conferinței mesajul președintelui României, Klaus Iohannis:

„Este încă o dovadă a faptului că Republica Moldova reprezintă un spațiu al cultivării unei bogate diversități de expresii culturale, resurse ale dezvoltării durabile. România și Republica Moldova împărtășesc o comunitate de limbă, cultură și istorie, dar și numeroase tradiții valoroase care îmbogățesc patromoniul imaterial al umanității. Cămașa cu altiță și mărțișorul sunt doar câteva dintre simbolurile universal consacrate ale identității noastre comune”, a spus Nistor.

După experiența tristă a unor regimuri totalitare pentru cultura și națiunea noastră comună, obiectivul de bază al reprezentanților instituțiilor academice este de crea elite și generații de lideri care să asigure și să promoveze valorile fundamentale ale unei lumi libere, a subliniat și rectorul Universității din București, Marin Preda:

„Responsabilitatea noastră a celor care conducem instituțiile actuale din cele două țări românești, între care universitățile au un rol esențial, este să ne asigurăm că această moștenire extrem de valoroasă va fi dusă mai departe și valorificată, dar și că experiențele negative totalitare nu se vor mai repeta în viitor. Pentru asta trebuie să formăm elite, generații de lideri în spiritul respectării trecutului și prezentului al valorilor naționale, dar și al promovării și apărării valorilor fundamentale ale umanității și ale lumii libere, iar valorile fundamentale precum libertatea și dreptatea socială se învață și se perpetuează în marile universități, adevărații gardieni ai culturilor și valorilor, creuzetul ideilor și elitelor statelor moderne”, a menționat Preda.

Evenimentul se înscrie în seria de conferințe „Cultura și dialogul academic – deschideri spre viitorul comun european”, care vine să reconfirme colaborarea dintre instituții din România și Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău