Conferința științifică internațională „Latinitate, Romanitate, Românitate” a ajuns la cea de-a VI-a ediție
-
04 Noiembrie 2022 18:25
Cercetători din domeniul istoriei și culturii din Republica Moldova și România s-au reunit la USM, în cadrul celei de-a VI-a ediții a Conferinței științifice „Latinitate, Romanitate, Românitate”.
Evenimentul este organizat, în perioada 3-5 noiembrie, de Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Moldova, Centrul de Studii Interdisciplinare Oradea-Chișinău „Silviu Dragomir”, Universitatea din Oradea, Dipartimento di studi linguistici e letterari- Universita degli studi di Padova, Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, cu susținerea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.
La deschiderea evenimentului au participat Aurelia HANGANU, prorector USM; Andrei CHICIUC, președintele ANACEC; Sorin Domițian ȘIPOȘ, directorul centrului de studii interdisciplinare „Silviu Dragomir” (România); Sergiu MATVEEV, decanul Facultății de Istorie și Filosofie (USM) și reprezentanți ai mediului academic din România și Republica Moldova.
Scopul conferinței este de valorifica spațiul românesc în contextul general European și de a reuni cercetători din domeniul istoriei și culturii din Republica Moldova și România într-un cadru comun.
Prorectorul USM, Aurelia HANGANU, a salutat buna organizare și desfășurare a celei de-a VI-a ediții a Conferinței „Latinitate, Romanitate, Românitate” la Universitatea de Stat din Moldova, care susține și promovează cercetarea interdisciplinară, dialogul științific și valorile umanității.
Directorul centrului de studii interdisciplinare „Silviu Dragomir”, Sorin Domițian ȘIPOȘ, a remarcat importanța acestei conferințe în favoarea cunoașterii culturii poporului român și promovarea ideii de identitate națională.
Tot în cadrul evenimentului de deschidere, președintele ANACEC, Andrei CHICIUC a înmânat diploma de doctor în istorie lui Mihail BĂȚ, profesor în cadrul Facultății de Istorie și Filosofie.
Conferința este structurată în șapte sesiuni, în cadrul cărora vor fi abordate subiecte precum: cultură, religie, istorie și mentalitate în spațiului românesc în diferite perioade de timp, rezistența anticomunistă și personalități notorii ale romanității și românității. La fel vor avea loc și lansări de carte.