Conferința Curților Constituționale Europene, la Chișinău. Síofra O’Leary: „Prezența militară rusă permanentă în regiunea transnistreană continuă să se soldeze cu cazuri la Curtea de la Strasbourg”
-
22 Mai 14:12
Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, și-a exprimat speranța ca cetățenii să susțină la referendumul din toamnă aderarea țării la UE, subliniind că reprezintă spațiul libertății, securității, justiției și singura opțiune viabilă pentru Rep. Moldova în prezent. Declarația a fost făcută în cadrul debutului celui de-al XIX-lea Congres al Conferinței Curților Constituționale Europene, care are loc astăzi la Chișinău. Evenimentul, care se va încheia mâine, găzduiește mai mult de 100 de participanți străini, președinți și judecători ai curților constituționale europene, observatori și oaspeți de onoare, printre care oficiali de nivel înalt.
În debutul evenimentului, președinta Curții Constituționale de la Chișinău, Domnica Manole, a declarat că Republica Moldova este un stat mic, care încă își consolidează instituțiile, însă are aspirații mari, iar direcția acestora este Uniunea Europeană, transmite Radio Chișinău.
„Recent, Curtea Constituțională a avizat pozitiv un proiect de modificare a Constituție prin referendum, care se referă la introducerea în Constituție a unui articol dedicat aderării la UE. Sperăm că și populația țării va aproba la referendumul din octombrie introducerea în Constituție a prevederilor referitoare la aderarea la UE – spațiul libertății, securității, justiției și singura opțiune viabilă pentru Rep. Moldova în prezent”, a declarat Domnica Manole.
Președinta Rep. Moldova, Maia Sandu, a salutat prezența la acest eveniment a judecătorilor constituționali, care „știu cel mai bine cât de importantă este păstrarea și apărarea democrației”. Șefa statului a declarat că trăim vremuri tulburi, în care democrația este în pericol, prin dezinformare, fakenews și polarizarea societăților, cu implicarea unor forțe politice, grupuri corupte, cu agende care nu au nimic în comun cu procesul democratic.
De asemenea, Maia Sandu a subliniat că războiul ilegal de la graniță pune la încercare valorile fundamentale, iar statele democratice trebuie să lucreze împreună, să investească în reziliența democratică și să construiască instrumente comune:
„Din păcate, Republica Moldova cunoaște prea bine despre aceste încercări de destabilizare, în care actori interni și străini lucrează în tandem pentru a suprima vocea democratică a oamenilor și a pune în pericol agenda noastră de integrare europeană.
Trebuie să luptăm mai eficient împotriva corupției în toate sectoarele, inclusiv în sistemul de justiție, care adesea este folosită de regimurile autoritare pentru a submina statele și democrațiile noastre. Trebuie să fim mai eficienți și mai rapizi în reacțiile noastre la acțiunile menite să distrugă procesele și instituțiile democratice”, a declarat Maia Sandu.â
La rândul său, președinta Curții Europene a Drepturilor Omului, Síofra O’Leary, a făcut referire la cazurile de la CEDO, care țin de situația din regiune transnistreană, aflată sub controlul de facto al Rusiei, dar și la interferențele în procesele democratice și electorale:
„Când vine vorba de R. Moldova, din păcate este presărată de conflicte. Multe cazuri ce țin de evenimentele din Transnistria, inclusiv de controlul rusesc asupra regiunii, au fost aduse în atenția Curții de la Strasbourg. Din nefericire, prezența militară permanentă în Transnistria continuă să se soldeze cu cazuri la Curte, multe cazuri de constatări de ilegalități.
Cazurile în raport cu Moldova de la Curte denotă de asemenea provocările majore din timpurile noastre, discutate pe larg în acest an electoral și în pragul alegerilor europarlamentare. Mă refer, evident, la interferențele electorale și democratice din partea statelor, partidelor sau a indivizilor, pentru care valorile de la baza Convenției constituie amenințări, nu idealuri, după cum a remarcat și președinta Sandu”, a spus Síofra O’Leary.
Conferința Curților Constituționale Europene reunește reprezentanți ai 40 de curți constituționale europene sau echivalentele acestora, fiind și cea mai importantă platformă europeană de cooperare multilaterală între organele judiciare împuternicite cu controlul constituționalității.