Conferința "Centenarul Unirii Basarabiei cu România", la Memorialul Victimelor Comunismului din Sighetul Marmației

  • 11 Martie 2018 16:19
Conferința

La Memorialul Victimelor Comunismului din Sighetul Marmației a continuat astăzi, 11 martie, Conferința "Centenarul Unirii Basarabiei cu România". Cercetători și tineri istorici din Republica Moldova și din România analizează situația provinciei istorice românești, după Unirea din martie 1918, transmite Radio România Actualități.

Temele științifice s-au axeat pe relațiile Republicii Moldova cu România din ultimele două decenii, iar dezbaterile pe parcursul a două zile de la Memorial Sighet se vor publica în volume.

Profesorul universitar doctor Armand Goșu, expert în spațiul ex-sovietic:

„Astăzi ne focusăm pe Basarabia după independență, deci vorbim de Republica Moldova după 1991, relațiile cu România, iar astăzi după-amiază vom vorbi despre Basarabia însângerată, despre teroarea comunistă și represiunea stalinistă în RSS Moldovenească după 1945”.

Pentru tinerii istorici conferința înseamnă o cunoaștere reciprocă a istoriei celor două spații românești.

Doctorandul Alexandru Ghețan, de la Universitatea de Stat Chișinău:

„Este o bună oportunitate pentru tinerii cercetători de la noi din Republica Moldova și din România de a se întruni și a discuta. S-ar putea să fie și niște disensiuni de istoriografie și viziunile despre modul de interpretare a anului 1918 din Republica Moldova e important să fie suprapuse cu cele din România, să vedem ce avem în comun, ce avem diferit”.

În spațiile Muzeului Memorial Sighet au fost vernisate trei expoziții documentare pe tema Centenarului Unirii Basarabiei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău