Condiții noi la utilizarea probelor ADN în investigarea crimelor
-
17 Noiembrie 2017 12:59
În Republica Moldova va fi creat Laboratorul de analiză genetică moleculară și baza de date genetice computerizată. Parlamentul a adoptat în lectură finală proiectul Legii cu privire la înregistrarea genetică judiciară. Documentul specifică condițiile de colectare și păstrare a probelor genetice (ADN) necesare pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor și identificarea persoanelor dispărute, transmite IPN.
Autorul proiectului, Ministerul Afacerilor Interne, menționează că actualmente, în cadrul cercetării locului faptei, sunt ridicate urme de diferită natură. Pentru identificarea directă a persoanei pot fi folosite însă doar amprentele. În cazul în care indicii de identificare a desenului papilar sunt insuficienți, persoana rămâne neidentificată. Urmele de natură biologică sunt unicele probe materiale care ar putea fi utilizate pentru identificarea persoanei, inclusiv a celor dispărute sau decedate în urma catastrofelor naturale, a accidentelor în masă, a infracțiunilor de omor sau a actelor de terorism.
Baza de date genetice computerizate va ajuta la identificarea rapidă a autorilor infracțiunilor. Probele vor fi preluate de personalul calificat al Inspectoratului General al Poliției și, după caz, de către personalul calificat al unităților medico-legale ale Centrului de Medicină Legală.
Pentru crearea Laboratorului de analiză genetică moleculară și a bazei de date genetice computerizate (în cadrul Ministerului Afacerilor Interne) e nevoie de 3,5 milioane de euro. Cheltuielile sunt estimate pentru procurarea utilajului necesar și pentru instruirea personalului.
Prezenta lege intră în vigoare la șase luni de la data publicării.