Condiții inumane de detenție, în majoritatea penitenciarelor din Republica Moldova

  • 03 Iulie 2017 16:35
0%
00:00:00
00:00:00

Majoritatea penitenciarelor din Republica Moldova oferă condiții inumane de detenție celor care își ispășesc pedepsele, arată datele rapoartelor de monitorizare efectuate de Oficiul Avocatului Poporului, prin intermediul Mecanismului Național de Prevenire a Torturii. De asemenea, deținuții reclamă rele tratamente din partea administrațiilor penitenciarelor, condiții insalubre și supraaglomerarea celulelor. 

Cele mai proaste condiții de detenție constatate de către membrii Consiliului pentru Prevenirea Torturii, din cadrul Oficiului Avocatului Poporului, sunt în penitenciarul nr. 13 din Chișinău, în penitenciarul 11 din Bălți și nr. 17 din Rezina. Dar niciun penitenciar din Republica Moldova nu asigură condiții adecvate pentru deținuți, în toate fiind constatate condiții inumane. Este vorba despre celule și băi insalubre, posibilitatea de a face baie doar o dată pe săptămână, servicii medicale de proastă calitate, celule supraaglomerare, în unele penitenciare nefiind respectat spațiul minim necesar de 4 metri pătrați pentru o persoană.

Au fost constatate și cazuri de abuzuri din partea administrațiilor închisorilor, pe care unii deținuți se tem să le reclame, a declarat pentru Radio Chișinău Alexandru Zubco, șeful Secției de Prevenire a Torturii la Oficiul Avocatului Poporului.

„Sunt suficiente cazuri, nu știu dacă pot să vă dau un număr, dar sunt multe. Mai este și o problemă de documentare, instrumentare și de acțiuni ale organelor de drept. Pentru că noi observăm că deținutul are leziuni. Îl întrebăm dacă vrea să reclame. Sunt deținuți care comunică că da, dar sunt deținuți care refuză. Spun că singuri s-ar fi lovit de colțul patului și nu vor să reclame mai departe, pentru că nu au încredere în sistemul organelor de drept”, a constatat Alexandru Zubco.

Un caz recent este cel de la penitenciarul nr. 13, unde mai mulți deținuți ar fi fost bătuți în cadrul unei percheziții, efectuate la începutul lunii iunie, spune Alexandru Zubco.

„Noi am mers să verificăm dacă informațiile sunt plauzibile, din ceea ce s-a comunicat în public și, într-adevăr, am constatat că plângerile și reclamațiile de rele tratamente sunt. Deja actul de reacționare urmează să-l facă procurorii”, a declarat Alexandru Zubco.

Potrivit lui Vitalie Sibov, procuror în cadrul Procuraturii municipiului Chișinău, pe marginea acestor incidente au fost inițiate două procese penale. O cerere a unui deținut, care s-a plâns că ar fi fost bătut a fost respinsă, pentru că nu s-ar fi acumulat probe care să confirme plângerea lui, iar pe marginea unei sesizări a Asociației Promo-LEX, procurorii urmează să se pronunțe.

Solicitat de Radio Chișinău, șeful serviciului de presă al Departamentului Instituții Penitenciare, Oleg Pantea, a declarat că, deși există zvonuri referitoare la situații de abuz în penitenciare, acestea nu s-au confirmat oficial, iar anul acesta niciun angajat al penitenciarelor nu este cercetat pentru asemenea cazuri. Referitor la condițiile de detenție, anual DIP contribuie la îmbunătățirea acestora, în limitele bugetului alocat, potrivit sursei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău