Condiția pusă de Moscova pentru schimbul de prizonieri cu Ucraina, care confirmă participarea Rusiei la doborârea zborului MH17

  • 07 Septembrie 2019 21:12
Condiția pusă de Moscova pentru schimbul de prizonieri cu Ucraina, care confirmă participarea Rusiei la doborârea zborului MH17

Rusia a condiționat orice schimb de prizonieri cu Ucraina de livrarea lui Vladimir Țemah, fost șef militar separatist prorus, al cărui nume a fost citat în ancheta referitoare la prăbușirea zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines, doborât de o rachetă rusească în 2014 deasupra zonei de conflict din estul Ucrainei, a declarat sâmbătă un responsabil ucrainean de rang înalt, potrivit AFP.

Fost responsabil al „apărării antiaeriene” a separatiștilor proruși, încarcerat de Kiev din iunie, Vladimir Țemah, în vârstă de 58 de ani, a fost livrat Moscovei în cadrul unui schimb de prizonieri fără precedent, criticat și de Olanda.

„Absența lui Țemah de pe lista persoanelor schimbate ar fi provocat automat oprirea negocierilor cu Rusia”, a declarat șeful serviciilor ucrainene de securitate, Ivan Bakanov, pentru agenția Interfax-Ucraina, la scurt timp după schimbul a 70 de prizonieri între Kiev și Moscova.

Potrivit lui Bakanov, această „exigență a Moscovei” este „o nouă dovadă a implicării ruse în prăbușirea zborului MH17”.

Rusia respinge categoric orice implicare în tragedia aviatică, soldată cu 196 de morți, printre care 196 de olandezi.

De altfel, Olanda și-a exprimat imediat „regretul” față de decizia Kievului. Guvernul olandez a consultat Ucraina „în mai multe rânduri și la cel mai înalt nivel„ pentru ca Vladimir Țemah să nu fie inclus în acest schimb, a precizat ministrul de externe Stef Blok într-o scrisoare către Camera legislativă inferioară.

„Am fi dorit să fie disponibil pentru anchetă”, a declarat pentru AFP Brechtje van de Moosdijk, purtător de cuvânt al grupului de anchetă privind MH17, după eliberarea condiționată a lui Țemah joi.

Țemah a putut fi în sfârșit interogat de anchetatorii olandezi înaintea acestui schimb de prizonieri, a declarat pentru AFP o sursă informată.

„A fost interogat” înaintea efectuării schimbului, a declarat sâmbătă, la rândul său, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, fără a preciza de către cine. „Am făcut tot ceea ce ni s-a cerut. Era complicat. Mă temeam ca schimbul să nu eșueze din cauza asta”, a adăugat el.

Țemah, capturat în iunie de serviciile secrete ucrainene, era judecat la Kiev pentru „participare la o organizație teroristă”, formulă folosită de autorități pentru acțiunile militare ale separatiștilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
7
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:2,6 m/s
Thu
16
Fri
21
Sat
22
Sun
22
Mon
21

Curs oficial BNM 03 Iunie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5425 0.0730
USD 17.4980 -0.0366
RON 4.0349 0.0159
UAH 0.6531 -0.0011
RUB 0.2549 0.0031
Arhivă Radio Chișinău