Condiția pusă de Moscova pentru schimbul de prizonieri cu Ucraina, care confirmă participarea Rusiei la doborârea zborului MH17

  • 07 Septembrie 21:12
Condiția pusă de Moscova pentru schimbul de prizonieri cu Ucraina, care confirmă participarea Rusiei la doborârea zborului MH17

Rusia a condiţionat orice schimb de prizonieri cu Ucraina de livrarea lui Vladimir Ţemah, fost şef militar separatist prorus, al cărui nume a fost citat în ancheta referitoare la prăbuşirea zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines, doborât de o rachetă rusească în 2014 deasupra zonei de conflict din estul Ucrainei, a declarat sâmbătă un responsabil ucrainean de rang înalt, potrivit AFP.

Fost responsabil al „apărării antiaeriene” a separatiştilor proruşi, încarcerat de Kiev din iunie, Vladimir Ţemah, în vârstă de 58 de ani, a fost livrat Moscovei în cadrul unui schimb de prizonieri fără precedent, criticat şi de Olanda.

„Absenţa lui Ţemah de pe lista persoanelor schimbate ar fi provocat automat oprirea negocierilor cu Rusia”, a declarat şeful serviciilor ucrainene de securitate, Ivan Bakanov, pentru agenţia Interfax-Ucraina, la scurt timp după schimbul a 70 de prizonieri între Kiev şi Moscova.

Potrivit lui Bakanov, această „exigenţă a Moscovei” este „o nouă dovadă a implicării ruse în prăbuşirea zborului MH17”.

Rusia respinge categoric orice implicare în tragedia aviatică, soldată cu 196 de morţi, printre care 196 de olandezi.

De altfel, Olanda şi-a exprimat imediat „regretul” faţă de decizia Kievului. Guvernul olandez a consultat Ucraina „în mai multe rânduri şi la cel mai înalt nivel„ pentru ca Vladimir Ţemah să nu fie inclus în acest schimb, a precizat ministrul de externe Stef Blok într-o scrisoare către Camera legislativă inferioară.

„Am fi dorit să fie disponibil pentru anchetă”, a declarat pentru AFP Brechtje van de Moosdijk, purtător de cuvânt al grupului de anchetă privind MH17, după eliberarea condiţionată a lui Ţemah joi.

Ţemah a putut fi în sfârşit interogat de anchetatorii olandezi înaintea acestui schimb de prizonieri, a declarat pentru AFP o sursă informată.

„A fost interogat” înaintea efectuării schimbului, a declarat sâmbătă, la rândul său, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, fără a preciza de către cine. „Am făcut tot ceea ce ni s-a cerut. Era complicat. Mă temeam ca schimbul să nu eşueze din cauza asta”, a adăugat el.

Ţemah, capturat în iunie de serviciile secrete ucrainene, era judecat la Kiev pentru „participare la o organizaţie teroristă”, formulă folosită de autorităţi pentru acţiunile militare ale separatiştilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chişinău
14,59 °C
nori împrăștiați
Umiditate:93 %
Vint:1,5 m/s
Thu
16 °C
Fri
17 °C
Sat
17 °C
Sun
17 °C
Mon
16 °C

Curs oficial BNM 16 Octombrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2894 -0.0890
USD 17.5096 -0.0505
RON 4.0582 -0.0142
UAH 0.7104 -0.0027
RUB 0.2718 -0.0019
Arhivă Radio Chișinău