Concursul intelectual „Moștenire”, ediția XXVIII: Cine sunt câștigătorii

  • 31 August 2022 18:17
Concursul intelectual „Moștenire”, ediția XXVIII: Cine sunt câștigătorii

La data de 25.08.2022 în incinta IPÎ Liceul Teoretic „Orizont”, filiala Durlești, a avut loc Concursul intelectual „Moștenire”, ediția XXVIII.

57 de elevi alături de profesori din toată țara au participat la cele două secțiuni: „Istoria Românilor” și „Istoria Literaturii Române”. Concursul „Moștenire” este dedicat elevilor claselor IX-a - -a XII-a, și este desfășurat anual începând cu anul 1993 sub auspiciile asociației „Alianța pentru Sprijinirea Basarabiei” cu sediul la Paris.

Scopul acestui concurs este de a cultiva spiritul patriotic în rândul tinerilor, de a determina elevii să studieze aprofundat și să înțeleagă adevărul istoric, de a-i îndemna să promoveze valorile naționale, dar și să cunoască cultura și literatura română.

La concurs a fost prezenta Doamna Maria Grapini, Europarlamentar, care a înmânat diplome și premii câștigătorilor, se arată în comunicat.

Președinte al juriului, secțiunea Istoria românilor, Domnul Ion Negrei, vice-președinte al Uniunii istoricilor și Președintele juriului, secțiunea Limba și literatura română, Doamna Tamara Cristei, profesor universitar.
La ceremonia de deschidere a participat orchestra-model de fanfară a IPLT „Pincipesa Natalia Dadiani” „Tennore”.

„Entuziasmul tinerilor participanți ne încurajează și ne mobilizează la asigurarea Concursului «Moștenire». Doar forța tânără este capabilă să schimbe lucrurile spre bine în Republica Moldova”, menționează Gheorghe Furdui, avocat, președinte executiv al Asociației „Alianța pentru Sprijinirea Basarabiei”

Tradițional, participanții au putut participa la două secțiuni și anume: „Istoria Românilor” și „Istoria Literaturii Române”. Elevii din clasa a IX-a – a XII-a au elaborat în baza temei selectate o lucrare de cercetare de minim 10 pagini, pe care au fost invitați să o prezinte oral cu suportul unei prezentări în fața unui juriu format din trei personalități marcante.

„Perenitatea acestui concurs este extrem de importantă, este vorba de o continuitate cu semnificații majore. Menținerea limbii române, a tradițiilor, a culturii române, după 50 de ani de dominație străină, constituie o probă indiscutabilă a forței de caracter, a atașamentului românilor din Moldova față de tezaurul valorilor românești”, spune Ion Negrei, vicepreședinte al Uniunii Istoricilor în Republica Moldova și membru al juriului.

Câștigătorii concursului din acest an:

Secțiunea „Istoria Românilor”:
# locul 1 – Nicoleta Sărăteanu;
# locul 2 – Laurențiu Palii;
# locul 3 – Arina Cebotari.

Mențiune: Nicolae Cernomaz, Maria Holban, Alexandrina Rotaru, Ionela Crețu, Adriana Mocan.

Secțiunea „Istoria Literaturii Române”:
# locul 1 – Daniela Belinschi;
# locul 2 – Ina Bahîșova;
# locul 3 – Mihaela Comarnițchi, Teoctista Colța.

Mențiune: Daniela Plămădeală, Mădălina Popescu, Grozavu Corin, Laura Botnarciuc, Bianca Popov .

„Viața are sens atunci când e folosită ca o șansă dată ca să facem ceva util. Investiția făcută în tânăra generație este o acțiune pentru viitorul țării. Tineretul reprezintă acel segment al societății basarabene spre care se îndreaptă privirile noastre. El constituie atât speranța zilei de mâine cât și elementul care va putea acționa cu vigoarea ce-l caracterizează”, adaugă Maria Grapini, europaralmentară și invitată de onoare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău