Concertele electorale – voturi sau bani în buzunare? (EVZ)
-
01 Octombrie 2014 09:59
REVISTA PRESEI DIN 1 OCTOMBRIE
În Republica Moldova cel puțin jumătate din populație este de tip homo-sovieticus, oameni care doresc întoarcerea în sistemul care controla când ne culcăm, unde, cu cine, ce mâncăm, unde lucrăm, la ce oră venim și la ce oră plecăm de la lucru, scrie Adevarul. Ziarul citează opinia lui Ion Jigău, matematician, statistician și sociolog, director al Centrului de Investigații Sociologice și Marketing CBX-AXA. „Societatea noastră este asemenea unui copil mic care nu se poate descurca de sine stătător”, spune sociologul. Ion Jigău crede că societatea din Republica Moldova încă nu a perceput complet ceea ce se întâmplă în Ucraina, în principiu cetățenii Republicii Moldova susțin acțiunile Rusiei într-un procent de 30% - și tot atâția susțin acțiunile Ucrainei. Pe de altă parte mai există încă 30% care îi susțin pe ambii, fie sunt indiferenți.
Concertele electorale – voturi sau bani în buzunare? Artiștii așteaptă oferte de la partidele politice, scrie EVZ. Dacă unii artiști, fiind și membri de partid, cântă pe gratis, alții încasează onorarii grase pentru recitaluri, observă publicația. Se compromit sau nu cu astfel de apariții politice? Interpreții solicitați de „Evenimentul zilei” au opinii diferite, de altfel, ca și simpatiile pe care și le vor exprima în mod secret în ziua alegerilor.
Preocupați de campanii electorale, jocuri politice și putere, oficialii noștri uită că trebuie să investească în sportivii care ne reprezintă țara pe arena internațională, atrage atenția Timpul. Majoritatea sălilor de sport din țară sunt într-o stare deplorabilă. În multe dintre ele nu este căldură pe timp de iarnă, iar cele unde este inventar sportiv pot fi numărate pe degete. Cu toate acestea, sportivii moldoveni vin cu medalii de la campionatele europene și mondiale, subliniază cotidianul și exemplifică….Recent, Republica Moldova a obținut medalia de bronz la Campionatul Mondial de Lupte Libere, datorită sportivului Mihai Sava. Tot în acest an, cel mai bun tenisman moldovean Radu Albot s-a calificat pe tabloul principal al unui turneu de Mare Slam, reușind astfel cea mai bună performanță a unui basarabean la această probă sportivă.
Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a pronunțat o nouă sentință de condamnare a Republicii Moldova pentru un act de tortură comis de polițiști, scrie Ziarul Național. Un bărbat va fi despăgubit cu 20 de mii de euro, după ce a fost maltratat de angajații Comisariatului General de Poliție din Chișinău.
Petiționaru Ion Bulgaru s-a plâns că, în 2008, în timp ce își ispășea pedeapsa, în penitenciarul din Cricova a avut loc un omor, iar el a ajuns printre bănuiți și a fost bătut cu brutalitate de polițiști pentru a-și recunoaște vina.