Comunitatea Statelor Independente, un proiect rusesc condamnat la dispariție (Revista presei)

  • 12 Ianuarie 2023 09:41
Comunitatea Statelor Independente, un proiect rusesc condamnat la dispariție (Revista presei)

Comunitatea Statelor Independente, un proiect rusesc condamnat la dispariție, titrează Veridica, care analizează viitorul acestui proiect care ar fi trebuit să mențină URSS în viață. În perioada 26 – 27 decembrie 2022 în orașul Sankt-Peterburg s-a desfășurat Summit-ul informal al liderilor statelor CSI.

Reuniunea ar fi trebuit să arate că aceasta organizație dominată de Rusia, care încearcă de ani de zile să o prezinte ca o alternativă la mai atractivele UE și NATO, este relevantă și viabilă, că Moscova se bucură de sprijinul partenerilor săi ex-sovietici chiar și în condițiile războiului din Ucraina. Discursurile despre cooperare nu pot masca însă realitatea: CSI e o organizație depășită, în criză, care nu are perspective serioase pe termen lung.  Republica Moldova nu a participat la reuniunea de la sfârșitul lunii decembrie. Anterior, în luna martie, Maia Sandu susținea că retragerea din CSI va deveni posibilă în momentul în care țara pe care o reprezintă se va apropia de integrarea europeană. Între timp, Moldova  a obținut statutul de țară candidată, dar o declarație oficială în sensul părăsirii CSI nu a fost făcută publică. Oricum, noul statut de țară candidată pare să nu fie incompatibil cu cea de țară membră CSI. De ce? Pentru că toate acordurile, directivele sau convențiile la care a aderat Republica Moldova în contextul procesului de apropiere europeană au fost analizate atent de parteneri pentru a evita incompatibilități pe viitor. CSI a rămas un club al liderilor cu predilecții spre regimuri autoritare, cu mici excepții.  Interesele unor state membre se exclud reciproc, iar multe probleme dintre ele au rămas nesoluționate. Mecanismele de cooperare economică intra-organizaționale funcționează după modele depășite. Un factor ceva mai recent care subminează CSI este reprezentat de izolarea internațională și sancțiunile economice care i-au fost impuse Rusiei ca urmare a agresiunii sale în Ucraina: asocierea cu Moscova devine nocivă pentru economiile naționale și pentru proiecția de interese de politică externă, scrie experta Angela Grămadă într-o analiză pentru Veridica.

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, învinuit în trei dosare penale aflate pe rol în instanță, își va afla sentința în cauza în care este acuzat de escrocherii în proporții deosebit de mari, scrie portalul Anticorupție. Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, urmează să facă public verdictul joi, 12 ianuarie, la ora 12.00 fiind anunțată oficial ședința de pronunțare. Examinarea cauzei a fost tergiversată, iar zeci de ședințe au fost amânate sau întrerupte. Controversatul om de afaceri a plecat în Marea Britanie, la 18 iulie 2021. El a fost eliberat pe 15 iunie 2020, după patru ani în detenție, în urma unui demers de suspendare a executării pedepsei depus de procurorul general Alexandr Stoianoglo. Cu o lună înainte, pe 18 mai, Stoianoglo declara că întreg dosarul lui Platon ar fi fost fabricat la comandă politică. Platon fusese condamnat la 18 ani de închisoare, în aprilie 2017, în dosarul furtul miliardului. El era învinuit că ar fi obținut, prin scheme ilegale, aproximativ un miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei, în urma unor credite acordate pentru firme conduse de persoane interpuse în noiembrie 2014. În mai 2021, Judecătoria Chișinău, la solicitarea procurorilor, l-a achitat pe Veaceslav Platon în dosarul fraudei bancare. Procuratura Anticorupție a anunțat încă în luna ianuarie 2022 că a solicitat repetat Biroului Interpol anunțarea în căutare internațională a lui Veaceslav Platon, scrie Anticorupție.md.

Ziarul de Gardă are detalii despre candidații care aspiră la funcția de procuror-șef al PCCOCS. Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) anunță că etapa de depunere a dosarelor la concursul pentru selectarea candidatului la funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a luat sfârșit. Astfel, conform CSP, la funcția de procuror-șef aspiră fostul procuror Andrei Mațco, șeful interimar al Direcției generale urmărire penală în cadrul Centrului Național Anticorupție (CNA), Eugen Rurac și Sergiu Russu, șef interimar al PCCOCS.

Ziarul Național reține declarațiile primarului Ion Ceban, care INSISTĂ ca locuitorii capitalei să plătească 24 de lei pentru APĂ și canalizare. Primăria AMENINȚĂ că orașul ar putea rămâne fără apă, după ce ANRE a stabilit un tarif de 15,30 de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Sun
27
Mon
25
Tue
22
Wed
23
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău