Comunitatea evreiască le-a cerut autorităților să condamne fascismul

  • 29 Ianuarie 2013 09:16
Comunitatea evreiască le-a cerut autorităților să condamne fascismul

Comunitatea evreiască din Republica Moldova acuză autoritățile că tolează antisemitismul.

Declarațiile respective au provocat luni, 28 ianuarie, discuții în cadrul unei manifestări de comemorare a holocaustului, iar conducerea țării neagă existența acestei probleme. 

În Republica Moldova nu există o lege care să interzică propagarea fascismului și să condamne criminalii fasciști, afirmă copreședintele Comunității evreiești, Alexandr Velinkis. El atenționează că în ultimul timp, în special pe internet, apar tot mai des mesaje antisemite. El a criticat și faptul că autoritățile nu susțin ridicarea unor monumente în memoria victimelor holocaustului și comemorează doar victimele deportărilor sovietice.

"În calitate de președinte al Comunității evreiești deseori sunt întrebat dacă în Moldova există antisemitism de stat. Eu răspund că acțiuni cu caracter antisemit nu sunt. Dar anntisemitismul este alimentat nu doar prin acțiuni, dar și prin lipsa lor", a declarat Alexandr Velinkis.

Discursul său a fost întrerupt de un tânăr, dar alți membri ai comunității i-au cerut să continue.

Președintele parlamentului Marian Lupu, prezent la eveniment, și-a exprimat nedumerirea față de opinia reprezentanmtului Comunității evreiești. El a declarat pentru presă că în ultimii ani a avut mai multe întrevederi cu reprezentanții acesteia, inclusiv cu autorul discursului, dar niciodată aceștia nu au semnalat această problemă.

În același timp, premierul Vlad Filat a anunțat  că a semnat o dispoziție privind instituirea Muzeului Holocaustului. Acesta va fi amplasat în incinta Muzeului Național de Arheologie și Istorie. Vlad Filat a menționat că umanitatea nu trebuie să uite tragedia poporului evreu.

Potrivit unor date, în timpul celui de-al doilea război mondial au fost uciși aproximativ 6 milioane de evrei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:5,14 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău