Componența Curții Constituționale ar putea fi modificată

  • 01 Noiembrie 2017 15:18
Componența Curții Constituționale ar putea fi modificată

Curtea Constituțională ar putea să fie formată din 7 judecători, numiți pentru un mandat de 9 ani. Ministerul Justiției a prezentat, pentru consultări publice, proiectul de Lege cu privire la Curtea Constituțională. Propunerile nu sunt o noutate, o inițiativă similară a fost lansată și un an în urmă. Atunci, Ministerul Justiției a propus modificarea Constituției.

Dacă noua legea va fi votată, doi judecători vor fi numiți de Parlament, doi de Guvern, doi de Consiliul Superior al Magistraturii, iar un judecător va fi numit de președintele Republicii Moldova. În prezent, Curtea Constituțională are 6 judecători, numiți pentru o perioadă de 6 ani și care pot deține 2 mandate, scrie bizlaw.md.

Autorii inițiativei legislative susțin că practica demonstrează că numărul judecătorilor trebuie să fie impar, pentru excluderea blocajelor în procesul decizional. Aceștia mai afirmă că propunerea, ca cel de-al șaptelea judecător să fie desemnat de către Președintele Republicii Moldova, se justifică prin faptul că ”șeful statului este emanația opțiunii întregului popor”, fiind ales prin vot direct de către acesta.

Totodată, sunt propuse completări și la capitolul subiecți cu drept de sesizare a Curții Constituționale. Astfel, legea va prevedea că pot depune sesizări judecătorii/completele de judecată din cadrul Curții Supreme de Justiție, curților de apel și judecătoriilor. Modificarea este necesară, după ce Curtea a stabilit că sesizarea privind controlul constituționalității unor norme ce urmează a fi aplicate la soluționarea unei cauze se prezintă direct Curții Constituționale atât de către Curtea Supremă de Justiție, cât și de către Curțile de Apel și judecătorii.

La fel, prin proiect se acordă dreptul de a sesiza Curtea Constituțională consiliilor unităților administrativ-teritoriale de nivelul întâi sau al doilea, Adunării Populare a Găgăuziei (GagauzYeri) – în cazurile de supunere controlului constituționalității legilor și hotărârilor Parlamentului, a decretelor Președintelui Republicii Moldova, a hotărârilor și ordonanțelor Guvernului, precum și a tratatelor internaționale la care Republica Moldova este parte, care nu corespund art. 109 și, respectiv, art. 111 din Constituția Republicii Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:0,51 m/s
Fri
15
Sat
16
Sun
13
Mon
12
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău