Complexele radiologice mobile ajung în localități din Soroca și Ialoveni

  • 13 Iulie 2021 16:52
Complexele radiologice mobile ajung în localități din Soroca și Ialoveni

Locuitorii din Bădiceni, raionul Soroca, și beneficiarii Centrului de plasament temporar pentru persoane cu dizabilități din aceeași localitate, pot accesa, până pe 15 iulie, servicii de screening prin radiografie pulmonară, la complexul radiologic mobil care se află pe teritoriul comunei. Iar pe 16 iunie, medicii vor ajunge în satul Visoca, raionul Soroca, transmite IPN.

Compania Națională de Asigurări în Medicină precizează că, până pe 16 iulie, femeile din localitățile rurale ale raioanelor Soroca și Ialoveni vor putea efectua gratuit screeningul mamar prin mamografie digitală mobilă.

Începând cu 1 iunie anul curent, de examene profilactice gratuite au beneficiat peste 3900 de persoane, dintre care aproape 2500 au efectuat screeningul prin radiografie pulmonară, mai mult de 960 de femei – screeningul mamar prin mamografie digitală mobilă, iar circa 470 de copii au beneficiat de servicii stomatologice. Acestea din urmă sunt stopate pe perioada vacanței și vor fi reluate din data de 1 septembrie.

Examenele profilactice prin radiografie pulmonară și mamografie digitală mobilă sunt realizate în scopul depistării active a tuberculozei și cancerului pulmonar, identificării timpurii a stărilor pre-canceroase și a cancerului mamar. Pentru activitățile menționate, în anul curent, în fondul măsurilor de profilaxie al CNAM au fost planificate peste 5,5 milioane de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:2,57 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău