Competitivitatea produselor autohtone trebuie SPORITĂ

  • 22 Octombrie 2015 17:56
Competitivitatea produselor autohtone trebuie SPORITĂ

R. Moldova trebuie să-și intensifice eforturile pentru sporirea competitivității produselor autohtone, utilizând toate instrumentele accesibile și programele de asistență, pentru a beneficia de prevederile Acordului de Asociere și Comerț liber cu UE.

Doar în aceste condiții Chișinăul ar putea păstra încrederea partenerilor europeni și profita de o susținere logistică și financiară pe termen lung. Sunt concluziile reprezentanților Fondului de la Vișegrad, care au discutat astăzi la Chișinău realizările Chișinăului după un an de la semnarea Acordul de comerț liber cu Uniunea Europeană.

Pentru a-și păstra în continuare calificativul de ”poveste de succes” a Europei, Republica Moldova trebuie să insiste pe reforme. Cel puțin așa consideră negociatorul principal al UE pentru Acordul de Liber Schimb cu Republica Moldova, Luc Devigne. Potrivit acestuia, una dintre priorități ar trebui să o constituie armonizarea legislației naționale cu rigorile europene și crearea condițiilor necesare pentru implementarea lor. Totodată, Luc Devigne a specificat importanța  unei competiții sănătoase, a asanării de corupție a instituțiilor de certificare, dar și a informării corecte a cetățenilor despre prevederile Acordului.

„Mai este Moldova o istorie de succes? Aș vrea să spun că da. Totuși există aspecte negative care știrbesc din imaginea pe care a căpătat-o țara voatră. Acestea se datorează scandalurilor de corupție și a celui din sistemul bancar. Este extrem de important ca autoritățile să aplice standardele europene și să implementeze cât mai rapid  prevederile din caietul de sarcini, astfel ca să fie asigurată o competiție sănătoasă și asigurate condiții egale celor ce vor să exporte în UE .Moldova trebuie să fie cuvernată sănătos, în interesul cetățenilor”, a declarat Luc Devigne.

Potrivit viceministrului moldovean al Economiei, Octavian Calmâc, în pofida unor restanțe la implementarea prevederilor din caietul de sarcini a Acordului de Asociere și comerț aprofundat cu UE, generate de instabilitatea politică, scandalul din sistemul bancar și nivelul ridicat al corupției,  produsele moldovenești concurează cu cele europene, iar realizarea Acordului de Comerț Liber va facilita nu doar accesul pe piața europeană, ci va încuraja și aplicarea reformelor structurale, necesare pentru ridicarea competitivității economiei naționale.

Viceministrul Economiei a menționat totodată necesitatea dinamizării eforturilor de realizare a Acordului pentru ca producătorii moldoveni să valorifice pe deplin oportunitățile pieței europene.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-1,76
Ceață
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
4
Mon
3
Arhivă Radio Chișinău