Compensarea consumului de gaze naturale pentru consumatorii noncasnici. Regulamentul a intrat în vigoare

  • 14 Martie 2023 15:02
Compensarea consumului de gaze naturale pentru consumatorii noncasnici. Regulamentul a intrat în vigoare

Regulamentul privind modul de compensare a consumului de gaze naturale pentru consumatorii noncasnici pentru primii 500m3, aprobat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării prin Ordinul nr.27 din 9 martie 2023, este publicat în Monitorul O și a intrat în vigoare astăzi, 14 martie, scrie monitorul.fisc.md.

Potrivit documentului, compensarea pentru primii 500 m3 de gaze naturale consumați lunar în cuantum de 12,27 lei fără TVA per metru cub de gaze naturale, se efectuează pentru perioada rece a anului, cuprinsă între 1 ianuarie 2023– 31 martie 2023 și se efectuează pentru luna precedentă, scrie Bizlaw.md.

În facturile spre plată eliberate consumatorilor noncasnici se indică separat suma totală pentru gazele naturale furnizate, conform preturilor reglementare/ aprobate de către ANRE, mărimea compensației fără TVA și suma care urmează a fi achitată de către fiecare consumator noncasnic după recalculare. Suma compensației este dedusă din suma spre plată calculată de furnizorul de gaze naturale și inclusă în factura spre plată expediată consumatorilor noncasnici. Mijloacele financiare acordate pentru compensarea prețului pentru gazele naturale se achită furnizorilor de gaze naturale și nu se eliberează consumatorilor noncasnici.

Regulamentul stabilește că compensația se acordă per consumator noncasnic, indiferent dacă are un singur contract de furnizare a gazelor naturale cu mai multe locuri de consum sau mai multe contracte de furnizare a gazelor naturale în diferite locații sau regiuni ale Republicii Moldova, o singură dată pe lună per consumator noncasnic, indiferent de faptul cu câți furnizori de gaze naturale are încheiate contracte de furnizare a gazelor.

Totodată, finanțarea cheltuielilor pentru compensarea prețului pentru gazele naturale furnizate consumatorilor noncasnici care desfășoară anumite activități principale, se efectuează de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Pentru a beneficia de compensare, această categorie de consumatorii depun, până în 12 mai 2023, cerere pe proprie răspundere conform prevederilor  a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, prin intermediul Ghișeului unic de raportare electronică (raportare.gov.md) în cadrul formularului de solicitare a compensației cheltuielilor la consumul de gaze naturale (formular CCG 22). În cazul în care cererea este depusă după termenul-limită, aceasta nu se examinează.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:2,57 m/s
Mon
7
Tue
7
Wed
8
Thu
3
Fri
2
Arhivă Radio Chișinău