Companiile străine au investit peste 1,1 miliarde de euro în Republica Moldova

  • 21 Septembrie 2018 11:42
Companiile străine au investit peste 1,1 miliarde de euro în Republica Moldova

Asociația Investitorilor Străini (FIA) a marcat cea de-a 15-a aniversare sub sloganul ”15 ani de investiții în viitorul Republicii Moldova”. Investiția totală a companiilor membre FIA este de aproximativ 1 miliard 150 milioane euro.

În prezent, Asociația Investitorilor Străini este formată din 18 membri din 11 țări - cele mai mari companii din Republica Moldova cu capital străin, în cadrul cărora lucrează peste 16.500 de persoane. Aceste companii funcționează în aproape toate sectoarele economiei: industrie, agricultură, infrastructură, telecomunicații, medicină, distribuție, consultanță etc.

Schimbul de experiență și coordonarea comună a eforturilor investitorilor străini și autorităților se poate forma o înțelegere clară a problemelor și deciziilor specifice care afectează mediul de afaceri și climatul investițional în Republica Moldova. Esența acestei activități este reflectată în Cărțile Albe ale FIA, care descriu planurile de acțiune specifice pentru îmbunătățirea climatului investițional în țară.

Directorul executiv al FIA, Ana Groza, spune că circa 70 la sută din propunerile FIA sunt acceptate, 18% - adică 13 propuneri sunt deja implementate și aplicate în practică, alte 38 de propuneri (52%) se află în stadiul proiectelor de lege, hotărâri ale Guvernului.

Președintele FIA Alexander Koss, a declarat că Asociația Investitorilor Străini este în afara politicii și este capabilă să interacționeze eficient cu fiecare guvern. 

Din componența Asociației Investitorilor Străini fac parte companii dfin Franța, Germania, Marea Britanie, Turcia, Austria, Suedia, Japonia, Ucraina, Italia și Kazahstan. 

Sursa: moldpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău