Compania Moderna va extinde producția de vaccinuri anti-COVID-19

  • 04 Ianuarie 2021 18:38
Compania Moderna va extinde producția de vaccinuri anti-COVID-19

Compania farmaceutică americană Moderna speră că va produce în acest an cel puțin 600 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19, cu 100 de milioane mai multe față de estimarea anterioară, transmite Agerpres.

Această societate promite luni într-un comunicat, preluat de agenția EFE, că va continua să investească și să-și extindă capacitatea de producție pentru a fabrica anul acesta până la un miliarde de doze.

Moderna a livrat deja 18 milioane de doze de vaccin în SUA, dintr-un contract pentru 200 de milioane de doze, cu o opțiune pentru încă 300 de milioane. Calendarul de livrare pentru SUA anunțat de companie prevede furnizarea a 100 de milioane de doze în primul trimestru.

Compania a început de asemenea livrările către Canada, cu care a încheiat un contract pentru 40 de milioane de doze, cu o opțiune pentru încă 16.

SUA și Canada au autorizat vaccinul produs de Moderna, asupra căruia urmează să se pronunțe și Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), ce are luni o reuniune pe această temă la finalul căreia ar putea fi anunțată o decizie.

Comisia Europeană a comandat, în numele statelor membre ale UE, 80 de milioane de doze de vaccin Moderna, cu o opțiune pentru încă 80 de milioane, dar nu a fost anunțat vreun calendar de livrare.

La fel ca vaccinul Pfizer-BioNtech, cel produs de Moderna a fost realizat pe baza tehnologiei ARN mesager și este administrat în două doze de persoană.

Moderna a mai încheiat contracte de livrare cu Japonia (50 de milioane de doze), Elveția (7,5 milioane), Marea Britanie (7 milioane), Israel și Qatar (6 milioane fiecare). În afara SUA, vaccinul va mai fi produs de către compania elvețiană Lonza, iar pentru procesul final de producție (condiționarea vaccinului în flacoane) au fost încheiate contracte cu compania americană Catalent, cu cea spaniolă Rovi și cea suedeză Recipharm.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău