Comisia Europeană va folosi banii destinați Rusiei și Belarusului pentru cooperarea cu Republica Moldova și Ucraina

  • 16 August 2023 19:27
Comisia Europeană va folosi banii destinați Rusiei și Belarusului pentru cooperarea cu Republica Moldova și Ucraina

Comisia Europeană a anunțat miercuri transferul către cooperarea cu Ucraina și cu Republica Moldova a unei sume de 135 de milioane de euro, prevăzută inițial pentru programe cu Rusia și Belarus.

Este vorba despre fonduri din Instrumentul pentru Vecinătate, Dezvoltare și Cooperare Internațională care fuseseră alocate programelor Interreg NEXT 2021-2027 cu Rusia și Belarus, dar care acum urmează să fie folosite pentru alte programe Interreg cu Ucraina și Republica Moldova în aceeași perioadă, menționează Comisia Europeană într-un comunicat citat de Agerpres.

Comisarul european pentru reforme, Elisa Ferreira, a spus că decizia de a anula cooperarea prevăzută inițial cu Rusia și Belarus prin programele comunitare Interreg este „rezultatul războiului brutal al Rusiei contra Ucrainei”.

Concret, aceste fonduri vor fi folosite pentru finanțarea unor activități ca așa-numitele „coridoare de solidaritate” prin care UE ajută Ucraina să-și exporte cerealele prin țările vecine membre ale blocului comunitar. Aceleași fonduri vor mai fi destinate dezvoltării unor legături de transport transfrontalier, serviciilor sanitare, proiectelor de educație și cercetare, planurilor de incluziune socială sau de capacitate instituțională a autorităților publice din Ucraina și Republica Moldova.

După începerea războiului în Ucraina și suspendarea cooperării UE cu Rusia și Belarus în cadrul programelor Interreg pentru perioada 2021-2027, alte 26 de milioane de euro au fost deja redistribuite pentru sprijinirea unor programe de cooperare cu Ucraina și Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:24 %
Vint:1,54 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău