Comisia Europeană suspendă cooperarea transfrontalieră și cooperarea transnațională cu Rusia și Belarus

  • 07 Martie 2022 18:15
Comisia Europeană suspendă cooperarea transfrontalieră și cooperarea transnațională cu Rusia și Belarus

Comisia a suspendat cooperarea cu Rusia și cu aliatul acesteia, Belarus, în cadrul programelor de cooperare transfrontalieră ale Instrumentului european de vecinătate, precum și în cadrul programului Interreg pentru regiunea Mării Baltice.

În urma agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei și în conformitate cu decizia Comisiei de a pune în aplicare integral toate măsurile restrictive ale UE, Comisia a suspendat cooperarea cu Rusia și cu aliatul acesteia, Belarus, în cadrul programelor de cooperare transfrontalieră ale Instrumentului european de vecinătate (CTF IEV), precum și în cadrul programului Interreg pentru regiunea Mării Baltice, scrie DIGI24.

Aceasta înseamnă, printre altele, că nu se vor mai efectua plăți către Rusia sau Belarus. Suspendarea are efect imediat pentru cele nouă programe de cooperare transfrontalieră din cadrul IEV la care participă Rusia și Belarus și pentru programul transnațional Interreg pentru regiunea Mării Baltice în perioada de programare 2014-2020. Finanțarea totală din partea UE pentru cele opt programe de cooperare cu Rusia este de 178 de milioane EUR, în timp ce finanțarea totală din partea UE pentru cele două programe de cooperare cu Belarus se ridică la 257 de milioane EUR. Normele privind CTF IEV prevăd suspendarea cooperării cu țările terțe în cazul încălcării dreptului internațional, a drepturilor omului, a principiilor democratice și a statului de drept.

Se suspendă, de asemenea, cooperarea cu ambele țări în cadrul programelor din noua perioadă de programare 2021-2027.

Comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, a declarat: „Agresiunea militară din partea Rusiei este o încălcare flagrantă a Cartei ONU, a dreptului internațional și a ordinii bazate pe norme. Suspendarea tuturor programelor și plăților transfrontaliere și transnaționale destinate Rusiei și Belarusului și, în paralel, consolidarea sprijinului acordat Ucrainei reprezintă o modalitate concretă de exprimare a solidarității europene cu poporul ucrainean prin intermediul politicii de coeziune”.

Sprijin suplimentar pentru Ucraina

În același timp, Comisia analizează în regim de urgență posibilitățile juridice și operaționale de consolidare a programelor de cooperare transfrontalieră existente între țările UE (Polonia, Ungaria, România, Slovacia) și Ucraina, precum și participarea Ucrainei la Programul CTF IEV privind bazinul Mării Negre sau la Programul transnațional Interreg pentru regiunea Dunării.

Cu peste 1 000 de parteneriate existente între autoritățile regionale și locale din UE și regiunile frontaliere ucrainene, programele oferă oportunități de a direcționa un sprijin rapid și eficace către Ucraina, inclusiv pentru refugiați.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
5
Fri
3
Sat
5
Sun
5
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău