Comisia Europeană studiază scenarii pentru furnizarea de gaze către Ucraina, după ce Gazprom a redus livrările

  • 12 Octombrie 2021 17:22
Comisia Europeană studiază scenarii pentru furnizarea de gaze către Ucraina, după ce Gazprom a redus livrările

Uniunea Europeană studiază scenarii pentru a garanta furnizarea de gaze naturale către Ucraina, prin fluxuri inverse dinspre țări precum Slovacia sau înmagazinarea comună în depozite a acestui combustibil, a declarat marți președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit agenției EFE, citată de Agerpres.

''Sprijinim deplin Ucraina în chestiunea securității energetice. Înțeleg preocuparea Ucrainei cu privire la livrările de gaze ca urmare a livrărilor mult mai mici ale Gazpromului'', a spus Ursula von der Leyen după un summit UE-Ucraina.

Mai mult, ''este clar că Ucraina rămâne și trebuie să rămână o țară de tranzit de încredere'', a adăugat ea, vorbind la o conferință de presă alături de președintele Consiliului European, Charles Michel, și de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Subliniind că garantarea aprovizionării cu gaze este o chestiune valabilă nu doar pentru iarna aceasta, ci și pentru cele care urmează, Ursula von der Leyen a menționat ca posibile soluții ''creșterea capacității de furnizare a gazelor dinspre statele membre ale UE'', ceea ce ''include de asemenea opțiunea de a lucra la organizarea fluxului invers al unui gazoduct suplimentar dinspre Slovacia''. Mai este ''explorată posibilitatea înmagazinării comune'' a gazelor, a adăugat președinta Comisiei Europene.

Dar, pe termen lung, consideră ea, ''inteligent'' este să se investească în energii regenerabile și în creșterea eficienței energetice.

La rândul său, președintele Volodimir Zelenski a insistat că securitatea energetică este ''esențială pentru independența și suveranitatea Ucrainei, întrucât (gazoductul rus) Nord Stream 2 creează noi provocări'' după ce astfel livrările de gaze rusești către UE nu vor mai tranzita Ucraina, plus că ''pierderea a două miliarde de dolari (taxe de tranzit încasate de Ucraina) nu este o perspectivă atractivă''.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău