Ministerul Energiei anunță termenul limită pentru depunerea ofertelor la licitația de construire a parcurilor eoliene și fotovoltaice

  • 04 Februarie 20:15
Ministerul Energiei anunță termenul limită pentru depunerea ofertelor la licitația de construire a parcurilor eoliene și fotovoltaice
Energynomics.ro

Au rămas mai puțin de două luni în care investitorii pot depune ofertele de participare la prima licitație de construcție a capacităților mari de producere a energiei regenerabile, cu o capacitate totală de 165 MW. Dintre acestea 60 MW vor fi parcuri fotovoltaice și 105 MW - parcuri eoliene, iar investițiile ce urmează a fi atrase în construcția noilor capacități sunt estimate la aproape 200 milioane de euro, informează Ministerul Energiei al Republicii Moldova.

Depunerea ofertelor va avea loc până la 31 martie 2025, ora 23:59 (EET), iar deschiderea ofertelor este preconizată pentru pe 1 aprilie 2025, ora 09:00 (EET).

Aceste parcuri eoliene și fotovoltaice vor contribui semnificativ la realizarea angajamentului Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul de energie electrică din surse regenerabile până în anul 2030. În egală măsură, investitorilor le va fi garantată achiziționarea energiei electrice produse prin contractul de achiziție de 15 ani de către Furnizorul Central de Energie Electrică”, se arată în comunicatul emis de Ministerul Energiei. 

La finele anului 2024, în Republica Moldova erau instalate capacitățile de generare a energiei verzi în sumă de 580 MW.

Recent, la inițiativa Ministerului Energiei, Guvernul a prioritizat participanții la această licitație în procesul de eliberare a avizelor de racordare la rețeaua electrică. Acest demers asigură că cererile de racordare ale producătorilor eligibili mari vor fi plasate pe primul loc în lista de așteptare, în funcție de disponibilitatea fizică în rețea, potrivit autorităților.

În context, Ministerul Energiei menționează că în Republica Moldova sunt aplicate trei mecanisme de sprijin pentru producătorii de energie verde, garantând achiziționarea surplusului de energie livrată în rețea și ajutându-i astfel să-și recupereze investițiile:

- facturarea netă, care a înlocuit de la 1 ianuarie 2024 contorizarea netă - valabilă în cazul micilor producători cu instalații destinate consumului propriu;

- tarif fix pentru 15 ani - pentru parcuri și centrale până la 1 MW fotovoltaic sau 4 MW eolian;

- preț fix, la fel valabil 15 ani, în cazul parcurilor și centralelor mai mari de 1 MW fotovoltaic sau 4 MW eolian, capacități atribuite prin licitație.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
0,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:3,6 m/s
Wed
0
Thu
-0
Fri
0
Sat
0
Sun
0
Arhivă Radio Chișinău