Comisia Europeană propune un pachet de sprijin fără precedent de 18 miliarde de euro pentru Ucraina în anul 2023

  • 09 Noiembrie 2022 16:42
Comisia Europeană propune un pachet de sprijin fără precedent de 18 miliarde de euro pentru Ucraina în anul 2023

În urma reuniunii Consiliului European din 20-21 octombrie 2022, Comisia Europeană a propus miercuri un pachet de sprijin fără precedent pentru Ucraina, în valoare de până la 18 miliarde de euro pentru 2023, un pachet de asistență care va veni sub forma unor împrumuturi extrem de avantajoase, plătite în tranșe regulate începând cu 2023, informează executivul de la Bruxelles într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Această asistență financiară stabilă, regulată și previzibilă – în medie de 1,5 miliarde de euro pe lună – va contribui la acoperirea unei părți semnificative a nevoilor de finanțare pe termen scurt ale Ucrainei pentru 2023, pe care autoritățile ucrainene și Fondul Monetar Internațional le estimează la 3 – 4 miliarde de euro pe lună.

Sprijinul propus de UE ar trebui să fie dublat de eforturi similare din partea altor donatori importanți pentru a acoperi toate nevoile de finanțare ale Ucrainei pentru 2023, mai arată sursa citată.

“UE continuă să fie solidară cu Ucraina (…) Pregătim terenul pentru o reconstrucție prin care Ucraina să progreseze pe calea sa europeană“, a declarat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Datorită acestui pachet, Ucraina va putea să continue să plătească salariile și pensiile și să mențină în funcțiune serviciile publice esențiale, cum ar fi spitalele, școlile și locuințele pentru persoanele relocate.

 

De asemenea, va permite Ucrainei să asigure stabilitatea macroeconomică și să restabilească infrastructura critică distrusă de Rusia în războiul său de agresiune, cum ar fi infrastructura energetică, sistemele de apă, rețelele de transport, drumurile și podurile.

Sprijinul acordat în cadrul instrumentului va fi însoțit de reforme, pentru a consolida și mai mult statul de drept, buna guvernanță, măsurile antifraudă și anticorupție în Ucraina.

Prin urmare, ținând seama de evoluția de pe teren, sprijinul financiar va fi încadrat de condiții de politică, orientate către consolidarea instituțiilor ucrainene și pregătirea terenului pentru un efort de reconstrucție de succes, precum și către sprijinirea Ucrainei pe calea sa europeană.

Pentru a asigura fondurile pentru împrumuturi, Comisia European[ propune să se împrumute de pe piețele de capital folosind strategia de finanțare diversificată.

Acest lucru ar permite Comisiei să utilizeze întregul portofoliu de instrumente de finanțare pentru a obține finanțare de pe piață în condițiile cele mai avantajoase, atunci când este necesar.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău