Comisia Europeană propune incriminarea penală a încălcării sancțiunilor UE
-
02 Decembrie 2022 14:55
Comisia Europeană prezintă astăzi, 2 decembrie, o propunere de armonizare a infracțiunilor și a sancțiunilor penale pentru încălcarea măsurilor restrictive ale UE. Propunerea Comisiei stabilește norme comune ale UE, care vor facilita investigarea, urmărirea penală și sancționarea încălcărilor măsurilor restrictive în toate statele membre deopotriv, transmite caleaeuropeana.ro.
„În timp ce agresiunea rusă asupra Ucrainei este în curs de desfășurare, este extrem de important ca măsurile restrictive ale UE să fie pe deplin puse în aplicare, iar încălcarea acestor măsuri să nu dea roade”, transmite Comisia Europeană.
Încălcarea sancțiunilor UE constituie o infracțiune gravă
Punerea în aplicare a măsurilor restrictive ale UE în urma atacului rusesc asupra Ucrainei arată complexitatea identificării activelor deținute de oligarhi, care le ascund în diferite jurisdicții prin intermediul unor structuri juridice și financiare elaborate. Directiva propusă va stabili același nivel de sancțiuni în toate statele membre. Astfel, ea va elimina lacunele juridice existente și va crește efectul disuasiv al încălcării sancțiunilor UE în primul rând. Principalele elemente ale propunerii includ:
- O listă de infracțiuni penale, care încalcă sancțiunile UE, cum ar fi:
- punerea de fonduri sau resurse economice la dispoziția sau în beneficiul unei persoane, entități sau organism desemnat;
omisiunea de a îngheța aceste fonduri; - facilitarea intrării persoanelor desemnate pe teritoriul unui stat membru sau a tranzitului acestora pe teritoriul unui stat membru;
- efectuarea de tranzacții cu țări terțe, care sunt interzise sau restricționate prin măsuri restrictive ale UE;
- tranzacționarea de bunuri sau servicii al căror import, export, vânzare, cumpărare, transfer, tranzit sau transport este interzis sau restricționat;
- furnizarea de activități financiare care sunt interzise sau restricționate; sau
- prestarea altor servicii care sunt interzise sau restricționate, cum ar fi serviciile de consultanță juridică, serviciile fiduciare și serviciile de consultanță fiscală.
- punerea de fonduri sau resurse economice la dispoziția sau în beneficiul unei persoane, entități sau organism desemnat;
- Infracțiunile vor viza eludarea unei măsuri restrictive ale UE: aceasta înseamnă ocolirea sau încercarea de a ocoli măsurile restrictive prin ascunderea fondurilor sau prin ascunderea faptului că o persoană este proprietarul final al fondurilor.
- Standarde de bază comune pentru sancțiuni: în funcție de infracțiune, persoana fizică ar putea fi pasibilă de o pedeapsă maximă de cel puțin cinci ani de închisoare; societățile ar putea fi pasibile de sancțiuni de cel puțin 5% din cifra de afaceri totală la nivel mondial a persoanei juridice (societate) în anul comercial anterior deciziei de aplicare a amenzii.
În prezent, propunerea va fi discutată de Parlamentul European și de Consiliu în cadrul procedurii co-legislative ordinare.