Comisia Europeană preconizează intrarea în vigoare a certificatului de vaccinare la sfârșitul lunii iunie

  • 13 Aprilie 2021 16:28
Comisia Europeană preconizează intrarea în vigoare a certificatului de vaccinare la sfârșitul lunii iunie

Comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, a declarat marți că se așteaptă ca certificatul digital de vaccinare european anti-COVID-19 să fie demarat mai întâi cu un proiect pilot la începutul lunii iunie, astfel încât sistemul complet și reglementările care-l însoțesc să intre vigoare la sfârșitul aceleiași luni, odată cu începerea sezonului estival, relatează agențiile AFP și EFE, citate de Agerpres.

Comisarul european a făcut această declarație în fața Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne a Parlamentului European. Acesta din urmă și statele membre ale UE (Consiliul UE) încă își elaborează pozițiile de negociere asupra certificatului european de vaccinare, cu obiectivul ca la sfârșitul lunii mai să definitiveze regulamentul necesar, pe care Parlamentul European să-l poată aproba în sesiunea plenară din 7-10 iunie.

Acest ''certificat verde'' digital va permite o mai bună mobilitate între statele UE în contextul pandemiei COVID-19, posesorii documentului (în format fizic sau digital) putând să dovedească cu acesta că au fost vaccinați anti-COVID-19, că au fost testați negativ în urma unei probe PCR recente sau că sunt imunizați în urma unei infectări de care s-au vindecat, evitând astfel restricțiile (carantină, testare) în țara de destinație.

Certificatul se va baza pe un cadru european armonizat, dar unele state membre ale UE au început deja să instituie propriile certificate.

Didier Reynders a subliniat că folosirea acestui certificat în alte scopuri decât libertatea de circulație este o decizie ce revine statelor membre, dar în orice caz trebuie respectată legislația europeană, mai ales în ce privește datele personale.

Întrucât problema datelor personale este un subiect care preocupă eurodeputații, comisarul european a asigurat că certificatul verde european va conține ''un ansamblu limitat de informații'', mai redus decât certificatul de vaccinare al OMS (''cartea galbenă'') pentru călătoriile în țări tropicale.

Didier Reynders a confirmat că statele UE nu vor fi obligate să accepte pentru certificatul de vaccinare doar vaccinurile autorizate la nivel european, având libertatea să accepte și alte vaccinuri anti-COVID-19.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău