Comisia Europeană „lucrează la ultimele detalii” ale celui de-al 12-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei care include și interzicerea importurilor de diamante rusești, anunță Josep Borrell

  • 14 Noiembrie 2023 11:03
Comisia Europeană „lucrează la ultimele detalii” ale celui de-al 12-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei care include și interzicerea importurilor de diamante rusești, anunță Josep Borrell

Înaltul Reprezentat al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, a anunțat că executivul european ”lucrează la ultimele detalii” ale unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care ar include și interzicerea importurilor de diamante rusești și care ar urma să fie anunțat miercuri, conform AFP, citat de Agerpres, scrie caleaeuropeana.ro.

„Diamantele rusești nu sunt veșnice”, prefața în luna mai președintele Consiliului European, Charles Michel, viitoarele acțiuni. 

Veniturile obținute de Moscova din vânzarea acestor pietre prețioase se ridică la 4-5 miliarde de dolari pe an, astfel că noile măsuri restrictive urmăresc să limiteze finanțele Kremlinului pentru a întreține războiul ilegal și neprovocat împotriva Ucrainei.

Orașul belgian Anvers este un centru mondial al comerțului cu diamante, motiv pentru care Belgia și-a exprimat în trecut reținerile față de astfel de sancțiuni, care nu ar face, în opinia sa, decât să deturneze exporturile de diamante ale Rusiei către alte țări, fără a provoca de fapt suferințe economice Moscovei.

Așa se face că propunerea acestui stat este aceea de a impune un sistem de trasabilitate care ar urma să excludă din circuitele comerciale mondiale diamantele brute provenite din Rusia și ar proteja și industria belgiană din domeniu.

Noul pachet de sancțiuni, al 12-lea la număr, necesită o decizie unanimă din partea țărilor membre UE.

Dincolo de reținerile manifestate de Belgia, Ungaria, un recurent critic al măsurilor UE împotriva Rusiei, ar putea să ridice probleme în procesul de obținere a acestei hotărâri unanime.

Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a declarat luni la Bruxelles că, în loc să impună Rusiei noi sancțiuni, Uniunea Europeană ar face mai bine să evalueze „eșecul” politicii sale și pagubele pe care și le-a provocat singură prin seria de sancțiuni.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău