Comisia Europeană, îngrijorată de reticența unei părți din populația UE față de vaccinuri

  • 26 Aprilie 2018 17:49
Comisia Europeană, îngrijorată de reticența unei părți din populația UE față de vaccinuri

Comisia Europeană a deplâns joi reticențele în creștere în rândul unei părți din populația Uniunii Europene (UE) față de vaccinuri și a îndemnat la o mai bună cooperare între cele 28 de țări membre pentru a accelera campaniile de vaccinare, informează AFP.

Mai multe țări din UE se confruntă cu "epidemii fără precedent de rujeolă" și cu reactivarea unor boli ce pot fi totuși evitate, subliniază executivul european, care le cere statelor membre să se angajeze, printr-o declarație politică, non-constrângătoare, în vederea creșterii ratei de vaccinare.

"Este descurajant să vezi copii care mor din cauza unei adeziuni slabe (la campania de vaccinare), a reticențelor față de vaccinuri sau a penuriei de vaccinuri", a declarat comisarul european pentru Sănătate, Vytenis Andriukaitis. "Vaccinurile sunt eficiente, este foarte clar, nu este o chestiune de opinie, este un fapt, după cum tot un fapt este și că Pământul se rotește în jurul Soarelui", a declarat comisarul european, medic de profesie, în cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles, în timpul căreia au fost criticate informațiile false propagate împotriva vaccinurilor.

Comisia le propune celor 28 de țări membre să adopte 20 de măsuri, printre care punerea în aplicare a unor programe de vaccinare până în 2020, care ar include un obiectiv de acoperire vaccinală de cel puțin 95% pentru rujeolă.

Executivul comunitar propune de asemenea punerea în aplicare a unor controale de rutină pe tot parcursul vieții, la școală, dar și la locul de muncă, sau studierea posibilității de a înființa un card de vaccinare electronic paneuropean.

Potrivit cifrelor Centrului european pentru prevenirea și controlul bolilor, în special Franța, Grecia și Italia s-au confruntat cu o creștere a numărului de cazuri de rujeolă în februarie, de când datează ultimele cifre disponibile. Astfel, Franța a raportat 509 de cazuri în februarie, comparativ cu 236 în ianuarie și 65 în decembrie.

În decursul a 12 luni, între martie 2017 și martie 2018, în UE au fost semnalate 14.813 de cazuri de rujeolă, iar în 86% dintre cazurile în care statutul vaccinal era cunoscut, persoana nu era vaccinată.

În ultimii doi ani, mai mult de 50 de persoane au decedat de rujeolă, mai subliniază Comisia.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău