Comisia Europeană, dispusă să sprijine financiar statele membre pentru primirea femeilor afgane refugiate

  • 19 August 2021 11:56
Comisia Europeană, dispusă să sprijine financiar statele membre pentru primirea femeilor afgane refugiate

Comisia Europeană a făcut un nou apel miercuri, 18 august, la statele membre să sprijine procedura de redistribuire a refugiaților afgani, în special a femeilor și fetelor, asigurându-le de disponibilitatea instituției de a le ajuta financiar în acest sens, scrie caleaeuropeana.ro.

„Am făcut apel la statele membre să își intensifice angajamentul în ceea ce privește relocarea, să mărească cotele de relocare pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie de protecție internațională și să ofere căi legale complementare. Pentru mine, este foarte clar că femeile și fetele afgane se află într-o situație deosebit de periculoasă: prioritizarea relocării în detrimentul rutelor neregulamentare are, de asemenea, o dimensiune de gen clară. Încă o dată, Comisia este pregătită să contribuie la coordonarea între statele membre și să ofere sprijinul financiar suplimentar necesar pentru această componentă importantă a activității”, a declarat Ylva Johansson, comisarul european pentru afaceri interne, în cadrul Consiliului JAI.

Comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson a reprezentat ieri Comisia Europeană la reuniunea miniștrilor de interne (Consiliul Justiție și Afaceri Interne -JAI) din statele membre, unde s-a discutat despre situația umanitară din Afganistan, inclusiv despre efectele de securitate și în materie de migrație asupra Uniunii Europene. 

Aceasta a subliniat că situația din Afganistan este „în mod cert nesigură și va rămâne așa pentru o perioadă de timp”. Prin urmare, UE „nu poate forța oamenii să se întoarcă în Afganistan”.

„În timp ce ne continuăm activitatea pentru a aborda riscurile legate de migrația ilegală, pentru a lupta împotriva traficului de persoane și pentru a ne gestiona eficient frontierele, trebuie să oferim căi legale, sigure și organizate către UE. Acest lucru reflectă abordarea noastră cuprinzătoare și echilibrată privind migrația, stabilită în noul Pact privind migrația și azilul”, a declarat Johansson.

De asemenea, comisarul european a transmis că UE trebuie să sprijine persoanele strămutate în Afganistan prin intermediul organizațiilor internaționale, cum ar fi UNHCR și OIM, să le ofere asistența necesară și să le ajute să se întoarcă la casele lor din Afganistan atunci când condițiile de pe teren permit acest lucru.

Potrivit Comisiei, aproximativ 550 000 de afgani au fost strămutați în interiorul țării de la începutul anului, pe lângă cele 2,9 milioane de persoane deja strămutate în interiorul țării la sfârșitul anului 2020. De la începutul anului, aproximativ 120 000 de afgani au fugit din zonele rurale și din orașele de provincie în provincia Kabul – inclusiv aproximativ 20 000 de la începutul lunii iulie. 80% dintre persoanele forțate să fugă sunt femei și copii.

UE este implicată și sprijină de mai mulți ani programele legate de strămutarea forțată a afganilor, atât în Afganistan, cât și în țările vecine (în special în Iran și Pakistan). A fost oferită asistență în valoare de peste 250 de milioane EUR pentru a sprijini comunitățile gazdă și reintegrarea durabilă a persoanelor care se întorc și a persoanelor strămutate în interiorul țării, precum și pentru a sprijini consolidarea capabilităților autorităților.

„Ne vom continua programele în curs și ne vom intensifica cooperarea cu comunitățile gazdă din Pakistan, Iran și Tadjikistan, precum și cu alte țări din regiune, cum ar fi Turcia”, a mai declarat comisarul Ylva Johansson.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău