Comisia Europeană dă în judecată Slovacia pentru discriminarea copiilor romi

  • 19 Aprilie 2023 17:32
Comisia Europeană dă în judecată Slovacia pentru discriminarea copiilor romi

Comisia Europeană a anunțat miercuri, 19 aprilie, începerea unei acțiuni în justiție împotriva Slovaciei în legătură cu eșecul acesteia de a lua măsuri împotriva segregării copiilor romi în școli, relatează Agerpres.

Copii din minoritatea etnică romă "sunt plasați frecvent în școli speciale pentru copii cu dizabilități mintale ușoare", se arată într-un comunicat de presă.

Copiii romi din sistemul de învățământ mainstream sunt de multe ori segregați în școli sau clase separate, se adaugă în comunicat.

Comisia argumentează că aceste practici încalcă legislația UE, care "interzice strict discriminarea pe criterii de origine etnică în domeniile cheie ale vieții, inclusiv educația".

CE a mai ridicat această problemă cu Bratislava în 2015, dar eforturile de reformă asumate de guvernul slovac au dus la rezultate insuficiente, atenționează comunicatul.

În 2021, un total de 65% de elevi romi cu vârsta între 6 și 15 ani au frecventat școli unde toți sau majoritatea elevilor erau tot romi, adică o nouă creștere față de situația din 2016.

"Acest lucru face din Slovacia statul membru al UE cu cel mai ridicat nivel de segregare a romilor în învățământ", mai notează Comisia.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău