Comisia Europeană are deplină încredere că Austria va depăși actuala criză politică

  • 20 Mai 2019 16:36
Comisia Europeană are deplină încredere că Austria va depăși actuala criză politică

Comisia Europeană are ''încredere deplină'' în poporul austriac și în instituțiile din Austria în vederea soluționării corecte a situației create de scandalul politic care a dus la demisia liderului Partidului Libertății (FPOe) din funcția de vicecancelar, a declarat luni un reprezentant al executivului comunitar, transmite dpa, preluat Agerpres.

''Am urmărit cu neîncredere cum liderul unui partid politic a fost văzut negociind accesul la media și instituții în schimbul fondurilor de la binefăcători care în mod clar nu sunt preocupate de interesele supreme ale europenilor'', a spus purtătorul de cuvânt al executivului comunitar Margaritis Schinas.

''Avem deplină încredere în poporul austriac și în instituțiile democratice din Austria pentru a soluționa corect'' această situație, a adăugat el.

Președintele austriac Alexander Van der Bellen a propus, duminică, organizarea în septembrie a alegerilor legislative anticipate, convocate după scandalul de corupție ce a dus la demisia vicecancelarului Heinz-Christian Strache, urmată de destrămarea coaliției guvernamentale de la Viena.

Scandalul a apărut vineri după-amiază, la scurt timp după ce publicațiile germane Der Spiegel și Süddeutsche Zeitung au difuzat o înregistrare video făcută cu camera ascunsă într-o pensiune din Ibiza în iulie 2017.

Imaginile îl arată pe Heinz-Christian Strache vorbind cu o femeie care pretinde că este nepoata unui oligarh rus. Politicianul austriac îi promite acesteia contracte publice în schimbul unui ajutor financiar pentru formațiunea sa înaintea alegerilor legislative ce urmau să se desfășoare câteva luni mai târziu. Mai mult, Strache îi sugerează interlocutoarei sale achiziția celui mai influent cotidian austriac și înlocuirea unor ziariști cu alții mai apropiați de FPOe.

Strache și-a dat sâmbătă demisia din postul de vicecancelar și din cel de președinte al FPOe, dar a acuzat ''o campanie de dezinformare'' împotriva sa. Însă el a admis că a căzut cu naivitate în capcana întinsă de niște ''agenți provocatori'' care l-au invitat la o întâlnire ''stropită cu alcool'' într-o vilă în care aceștia instalaseră microfoane și camere ascunse.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,54 m/s
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Mon
8
Arhivă Radio Chișinău