Comisia Europeană a propus cotele de pescuit pentru 2022 în Marea Mediterană și în Marea Neagră

  • 17 Septembrie 2021 14:44
Comisia Europeană a propus cotele de pescuit pentru 2022 în Marea Mediterană și în Marea Neagră

Comisia Europeană a adoptat vineri o propunere privind posibilitățile de pescuit pentru 2022 în Marea Mediterană și în Marea Neagră, propunere care promovează gestionarea durabilă a stocurilor de pește și respectă angajamentele politice asumate în declarația MedFish4Ever și în Declarația de la Sofia, scrie Agerpres.

Potrivit unui comunicat de presă al Executivului comunitar, cota de pescuit la calcan din Marea Neagră pentru Bulgaria și România va fi de 150 de tone (câte 75 de tone pentru fiecare din cele două țări) iar pentru șprot s-a decis menținerea unei limite de captură de 11.475 tone, din care 8.032,5 tone este cota alocată Bulgariei și 3.3442,5 tone este alocată României.

Propunerea adoptată vineri reflectă ambiția Comisiei de a realiza un pescuit sustenabil în aceste două bazine maritime, în conformitate cu recent adoptata Strategie pentru 2030 a Comisiei Generale pentru Pescuit în Marea Mediterană (CGPM).

"Gestionarea sustenabilă a pescuitului în toate bazinele maritime ale UE constituie angajamentul și responsabilitatea noastră. Deși în ultimii ani am observat unele îmbunătățiri în Marea Mediterană și în Marea Neagră, suntem încă departe de a atinge niveluri sustenabile și trebuie să depunem mai multe eforturi pentru a îndeplini acest obiectiv. Prin urmare, prezentăm astăzi propunerea noastră privind capturile de pește în cele două bazine maritime, pe deplin bazată pe avize științifice", a declarat comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevicius.

În ceea ce privește Marea Neagră, propunerea include limite de captură și cote pentru calcan și pentru șprot. În cazul calcanului, propunerea transpune cota UE stabilită în cadrul revizuirii planului multianual al CGPM de gestionare pentru calcan. În cazul șprotului, Comisia propune menținerea aceleiași limite a capturilor ca în 2021.

Urmează acum ca, în luna decembrie, Consiliul miniștrilor pentru pescuit din Uniunea Europeană să discute propunerea Comisiei și să stabilească alocarea posibilităților de pescuit. Regulamentul ar trebui să se aplice de la 1 ianuarie 2022.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău