Comisia Europeană, „îngrozită” de uciderea jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia
-
17 Octombrie 2017 14:38
Comisia Europeană s-a declarat marți îngrozită de uciderea jurnalistei malteze în urma exploziei unei bombe, a condamnat în cei mai duri termeni acest act și a cerut aducerea vinovaților în fața justiției, transmite Reuters.
''Suntem îngroziți de faptul că binecunoscuta și respectata jurnalistă Daphne Caruana Galizia și-a pierdut viața ieri, în ceea ce pare a fi un atac țintit'', a declarat Margaritis Schinas, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, în conferința de presă cotidiană.
El a subliniat că executivul comunitar și președintele acestuia, Jean-Claude Juncker, au condamnat atacul în cei mai fermi termeni posibili. ''Dreptul unui jurnalist de a investiga, de a pune întrebări incomode și de a relata eficient se află în centrul valorilor noastre și trebuie să fie garantat întotdeauna. Avem încredere că se va face dreptate chiar dacă acest lucru nu va fi suficient pentru a corecta acest rău'', a spus Schinas.
Premierul maltez Joseph Muscat a devenit ținta criticilor după ce Daphne Caruana Galizia a scris că o firmă al cărei nume apare în scandalul 'Panama Papers', Egrant Inc., este deținută de soția premierului, Michelle Muscat. Potrivit ziaristei, soția premierului ar fi primit bani de la fiica președintelui azer prin intermediul unei companii înființate de Mossack Fonseca, firma de avocatură aflată în centrul scandalului 'Panama Papers'.
În aprilie anul trecut, guvernul condus de Joseph Muscat a reușit să supraviețuiască unei moțiuni de cenzură depuse de opoziție, în urma altor dezvăluiri legate de scandalul 'Panama Papers', implicându-l pe ministrul energiei.
O anchetă realizată de către circa o sută de publicații din întreaga lume în legătură cu 11,5 milioane de documente a dus la dezvăluirea, în aprilie 2016, a unor conturi în paradisuri fiscale aparținând unui număr de 140 de responsabili politici sau personalități. Documentele, regrupate sub denumirea de 'Panama Papers', au provenit de la casa de avocatură Mossack Fonseca, cu sediul în Panama. Potrivit Consorțiului Internațional al Jurnaliștilor de Investigații (ICIJ), ce a reunit pentru această activitate 370 de jurnaliști din peste 70 de țări, mai mult de 214.000 de entități offshore au fost implicate în operațiuni financiare în peste 200 de țări și teritorii din întreaga lume.
Sursa: Agerpres