Comisia de la Veneția s-a pronunțat cu privire la reforma CSJ și a Procuraturii

  • 12 Octombrie 2019 12:06
Comisia de la Veneția s-a pronunțat cu privire la reforma CSJ și a Procuraturii

Judecătorii, ca și procurorii, care nu trec evaluarea integrității ar urma să nu fie menținuți în sistem prin transfer într-o instanță inferioară, ci supuși măsurilor disciplinare, demisionați dacă este cazul. Aceasta este una dintre recomandările ce se conține în opinia preliminară a Comisiei de la Veneția asupra proiectului de lege cu privire la reforma Curții Supreme de Justiție și a Procuraturii, transmite IPN.

Ministrul justiției, Olesea Stamate, menționează că printre cele mai importante recomandări se numără asigurarea unul apel efectiv într-o instanță judiciară, precum și asigurarea independenței și integrității membrilor comisiei de evaluare extraordinară. Se mai recomandă claritate la criteriile de evaluare.

Totodată, Comisia s-a pronunțat ferm cu privire la inițiativa de revocare a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, invocând faptul că mandatul acestora trebuie respectat și că o revocare nu poate avea loc în baza pierderii încrederii judecătorilor. O altă mențiune a Comisiei de la Veneția ține de examinarea oportunității evaluării membrilor CSM, la începutul exercițiului de evaluare.

„Recomandările formulate ne sunt utile pentru îmbunătățirea proiectului, la care vom lucra în următoarele săptămâni. Am convenit că vom prezenta un proiect final, și Comisia se va pronunța la rândul său printr-o opinie finală”, a menționat ministrul justiției. Potrivit Olesei Stamate, urmează câteva săptămâni intense de ajustare a proiectului și pregatire pentru ulterioara adoptare.

Opinia finală urmează a fi adoptată la următoarea sesiune, în decembrie 2019.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău