Comisia de la Veneția: Republica Moldova trebuie „să definească criteriile pentru restricționarea dreptului de a fi ales într-un mod mai precis și mai restrâns”
-
19 Decembrie 2023 15:23
Cele mai recente modificări legislative adoptate în Republica Moldova cu privire la ineligibilitatea persoanelor care au legătură cu partidele politice declarate neconstituționale impun restricții excesive ale dreptului de a candida la alegeri, atrage atenția Comisia de la Veneția într-un aviz publicat astăzi, informează Radio Chișinău.
Deși aceste restricții pot răspunde scopului legitim de a apăra Constituția și integritatea statului, ele nu par a fi pe deplin previzibile și nici nu respectă în totalitate principiul proporționalității, explică acest organism consultativ al Consiliului Europei pe teme legate de drept constituțional.
În consecință, Comisia de la Veneția face „mai multe recomandări pentru a asigura echilibrul între scopul legitim de protejare a ordinii democratice și a securității naționale a statului și necesitatea de a proteja drepturile electorale ale persoanelor”.
Prima recomandare pentru remedierea deficiențelor identificate este ca Republica Moldova „să definească criteriile pentru restricționarea dreptului de a fi ales într-un mod mai precis și mai restrâns, în conformitate cu principiile securității juridice și proporționalității, prin eliminarea unei terminologii vagi și largi”.
De asemenea, Chișinăul ar trebui „să limiteze acest drept la persoanele ale căror activități au pus în pericol Constituția și integritatea statului democratic prin acțiunile și expresiile lor sau care au urmărit scopurile ilegale ale partidelor neconstituționale”.
A doua recomandare este „să solicite autorităților să furnizeze dovezi suficiente și relevante pentru a demonstra că persoanele candidate vizate de restricție se încadrează în condițiile și criteriile stabilite în legislație și că, de preferință, acest lucru este stabilit de o instanță”.
Elaborat în comun de Comisia de la Veneția și Biroul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (OSCE/ODIHR), avizul a fost solicitat de președintele Parlamentului Republicii Moldova la 27 octombrie, ca urmare a unui alt aviz comun adoptat de Comisia de la Veneția pe aceeași temă.
Parlamentul Republicii Moldova a adoptat noile modificări la 4 octombrie, cu două zile înainte de termenul limită de înregistrare a candidaților și cu o lună înainte de alegerile locale din 5 noiembrie.