Comerțul mondial cu armament s-a stabilizat în ultimii cinci ani (raport SIPRI)

  • 15 Martie 2021 11:58
Comerțul mondial cu armament s-a stabilizat în ultimii cinci ani (raport SIPRI)

Comerțul mondial cu armament s-a menținut la același nivel în ultimii cinci ani - după o lungă perioadă ascendentă - ca urmare a scăderii exporturilor Rusiei și Chinei, potrivit unui raport difuzat luni de Institutul Internațional de Studii pentru Pace din Stockholm (SIPRI), informează EFE.

Volumul total al vânzărilor a scăzut cu 0,5% între anii 2011-2015 și 2016-2020, pentru prima dată în aproape două decenii, în ciuda creșterilor notabile înregistrate de trei dintre cei mai mari furnizori de arme, în frunte cu Statele Unite ale Americii, care și-au sporit cota de la 32% la 37% din vânzările de arme la nivel mondial.

"Este prea devreme să spunem dacă s-a încheiat perioada de creștere rapidă din ultimii 20 de ani. Impactul economic al COVID-19 poate face ca unele țări să-și sporească importurile de arme în următorii ani", se menționează în raport, o referire la marile contracte încheiate în 2020.

Statele Unite, care au vândut arme unui număr de 96 de state (aproape jumătate dintre ele fiind din Orientul Mijlociu), și-au sporit vânzările cu 15%, ceea ce a dus la o creștere a decalajului față de Rusia, care a înregistrat o scădere de 22% din cauza reducerii operațiunilor sale în India, cu toate că are în continuare statutul de al doilea cel mai mare furnizor de arme, cu o cotă de 20% din vânzările totale.

Studiul evidențiază faptul că, în pofida semnării recente de noi contracte cu mai multe țări, care prefigurează o creștere a exporturilor, Rusia se confruntă cu "o concurență puternică" din partea Statelor Unite în toate regiunile.

Pe locurile trei și patru se clasează Franța și Germania, cu o creștere de 44% și respectiv 21%, cele două țări europene devansând China, care are o cotă de 5,2% din piața de armament, dar a înregistrat o scădere a vânzărilor de aproape 8%.

Cei mai mari cinci furnizori au acaparat trei sferturi din totalul de exporturi mondiale de armament.

Brazilia ocupă locul 20 în clasamentul celor mai mari furnizori de arme, fiind prima țară latino-americană de pe listă, cu o cotă de piață de 0,3% (două zecimi în plus) și o creștere de 147%. Afganistan, Franța și Chile, în această ordine, au fost principalii destinatari ai armelor braziliene.

Doar trei țări care nu provin de pe continentele european sau american au ajuns pe lista primilor 10 exportatori mondiali: China (locul 5), Israel (locul 8) și Coreea de Sud (locul 9).

Cu o creștere de 61% comparativ cu perioada 2011-2015 și cu o cotă mondială de 11%, Arabia Saudită este cel mai mare importator de arme la nivel mondial. India, Egiptul, Australia și China completează lista celor mai mari importatori mondiali de arme, cu o cotă de piață combinată de 36%. Importurile Indiei au scăzut totuși cu 33% în ultimii cinci ani, în parte ca urmare a intenției sale de a-și reduce dependența față de Rusia.

Din perspectiva regiunilor, Asia-Oceania a fost principalul destinatar al armelor în ultimii cinci ani, cu o cotă de 42% din total, urmată de Orientul Mijlociu (33%), Europa (12%), Africa (7,3%) și America (5,4%).

"Pentru multe țări din Asia și Oceania, percepția tot mai acută conform căreia China reprezintă o amenințare este principalul motor al importurilor lor de arme. Este prevăzut un volum și mai mare de importuri, iar mai multe țări din regiune caută să-și producă propriile arme", menționează raportul SIPRI.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău