Comerțul extern al R. Moldova a înregistrat primele evoluții pozitive
-
08 Iunie 2016 16:08
După mai bine de un an de declin, comerțul extern al Republicii Moldova a înregistrat primele evoluții ce ar putea fi catalogate drept un semn al revenirii economiei.
Atât exporturile, cât și importurile au crescut – cu 18% și respectiv 2%, iar principalul partener extern al țării noastre rămâne România. Totuși, nici Banca Mondială, dar nici experții nu se arată optimiști privitor la evoluțiile economiei moldovenești, punând evoluțiile pozitive ale acesteia pe conjunctura internațională și nicidecum pe politicile promovate de guvernarea de la Chișinău.
Potrivit ultimelor date ale Biroului Național de Statsitică, în luna aprilie exporturile de mărfuri au crescut cu 18%, față de aceeași lună a anului trecut, până la aproape 179 de milioane de dolari. Principala piață de desfacere este Uniunea Europeană cu o cotă de circa 63%. Pe țări, România rămâne principalul partener comercial al Republicii Moldova, piață pe care au ajuns 23% din exporturi. Urmează Rusia cu o cotă de 10,4% și Italia cu 10,2%.
Și importurile au înregistrat tendințe pozitive, pentru prima dată în ultimele 13 fiind înregistrate importuri mai mari de 400 de milioane de dolari doar timp de o lună.
Solicitat de Radio Chișinău, directorul de program din cadrul Centrului analitic ”Expert Grup”, Alexandru Fală, a menționat că o revigorare a exporturilor și importurilor moldovenești a fost demult prognozată de experți, menționând totodată că acest fapt se datorează mai degrabă conjuncturii favorabile de pe piețele emergente și nicidecum de politicile promovate de guvernarea de la Chișinău.
În același timp, expertul consideră că majorarea volumului importurilor ar trebui să aibă urmări pozitive pentru economia moldovenească, în special pentru Buget, care acumulează venituri din taxe și accize aplicate la mărfurile de import. Însă aceste urmări nu le vor simți și cetățenii simpli, din cauza că banii vor fi folosiți în special pentru acoperirea datoriei publice, devenite imense în urma crizei cu care se confruntă Republica Moldova.
Amintim că zilele trecute Banca Mondială a menținut estimarea pesimistă din ianuarie prognozând o creștere economică în Republica Moldova de doar 0,5%, de vină fiind dependența țării noastre de piața rusească. Experții Băncii susțin că o recesiune mai profundă decât se aștepta în Rusia ar putea afecta țările învecinate, inclusiv Republica Moldova, din cauza fluxului de remitențe redus și scăderea cererii pentru importuri.