Ziarul de Gardă scrie că investigația opozantului rus Alexei Navalnyi, care a dezvăluit averile lui Putin arată cel mai bine cultura minciunii sovietice (Revista presei)

  • 21 Ianuarie 2021 09:32
Ziarul de Gardă scrie că investigația opozantului rus Alexei Navalnyi, care a dezvăluit averile lui Putin arată cel mai bine cultura minciunii sovietice (Revista presei)

Revista presei din 21 ianuarie 2021

Ziarul Național scrie despre trupele ruse de ocupație din Republica Moldova – un articol semnat de Mihai Gribincea, doctor în istorie, fost Ambasador al R. Moldova la NATO, Belgia și România, autor al cărții „Trupele ruse de ocupație în Republica Moldova, Culegere de documente și materiale”. „Recentele atacuri ale lui Vladimir Putin și ale altor oficiali ruși la adresa doamnei Maia Sandu, noul președinte ales al Republicii Moldova, care a reiterat necesitatea retragerii trupelor ruse de ocupație din regiunea transnistreană, impune imperios o abordare nouă a problemei prezenței militare ruse pe teritoriul nostru. Aceasta abordare este necesară nu doar pentru că în fruntea Republicii Moldova vine un nou președinte, care vede altfel decât predecesorul său interesele și politica noastră externă, dar și pentru că în ultimii ani coloana a 5-a a Rusiei, în frunte cu Igor Dodon, s-a consolidat, iar la Tiraspol se aud din nou voci despre „necesitatea sporirii numărului trupelor ruse „de pacificare” în Transnistria, susține expertul. Schimbarea politicii Chișinăului față de problematica prezenței trupelor ruse de ocupație pe teritoriul Republicii Moldova trebuie să înceapă, în opinia autorului, cu derusificarea terminologiei utilizată până în prezent atât la Chișinău, cât și la Moscova. Referindu-se la termenul de „trupe de menținere a păcii” sau „trupe de pacificare” din Transnistria, expertul amintește că acestea nu au un mandat internațional, nu au un caracter multinațional, nu sunt imparțiale, la operațiune participă trupele statelor aflate în conflict (Rusia și Moldova), astfel, în opinia lui, trupele ruse și transnistrene (înarmate și antrenate de Moscova) au cu totul alt caracter decât cel pe care-l pretind. Acestea nu sunt altceva decât trupe de ocupație”, scrie Ziarul Național.

Comentând investigația opozantului rus Alexei Navalnyi care a arătat averile lui Putin și „lăcomia fără de hotar a acestui lider de sorginte sovietică și corupția nemărginită a acestuia, Ziarul de Gardă scrie că această istorie arată cel mai bine cultura minciunii sovietice, când liderul spune că e proletar și că toată averea e a poporului, dar în realitate se fură și hârtia de la WC, ca să își construiască nomenclaturiștii wc-uri aurite. Iată de ce, trebuie să ținem minte, cei din R. Moldova, de cum apare un lider politic, care îl adulează pe Putin la Chișinău, să fie clar că adulează modul acestuia de a fura și de a ascunde, scrie jurnalista Alina Radu în Ziarul de Gardă. Ea scrie că nu este de acord cu vocile experților care susțin că R. Moldova trebuie să ducă o politică externă echilibrată, atât cu vestul cât și cu estul. Autoarea crede că R. Moldova trebuie să ducă o politică externă activă cu entitățile de la care poate învăța democrație și poate câștiga beneficii pentru toți cetățenii, prin transparență, și, totodată, trebuie să limiteze dialogul la elemente foarte sobre cu marii corupți ai acestei lumi, care nu au exportat decât corupție, violență, războaie, armate și opacitate. Altfel, ajungem cu toții ostatici în palatul de (in)toleranță și izolare internațională al lui Putin”, conchide autoarea.

În noua ediție a Ziarului de Gardă găsiți cele mai discutate subiecte din societate, și anume pandemia și vaccinul anti-Covid. Ziarul de Gardă a solicitat opiniile reprezentanților diferitor culte religioase, dar și ale unui expert în sănătate publică, despre cum putem depăși pandemia și cum ne pregătim de campania de vaccinare. La același subiect citiți și un articol despre experiențele migranților moldoveni care au reușit să se vaccineze împotriva Covid-19 și care ne-au povestit cum au trecut prin acest proces și cum se desfășoară campania în țările în care sunt.

 „A trecut prin el și nici n-a simțit: Dodon anunță că a fost infectat cu COVID, dar nu a avut simptome”, scrie Deschide.md. Igor Dodon a fost infectat cu noul coronavirus. Ex-președintele a declarat, în cadrul unei emisiuni la NTV Moldova, că în organismul său au fost depistați anticorpi la noul coronavirus. Dodon a mai spus că infecția a decurs asimptomatic. Tot în cadrul emisiunii moderatoarea l-a acuzat că a răspândit virusul la întrevederile pe care le-a avut când era șef de stat, nu a purtat mască și a adunat la întrevederi mai multe persoane decât prevedea regulamentul de organizare a întrunirilor pe timp de pandemie. Publicația amintește că, anul trecut, în luna martie, Dodon declara că „noul tip de coronavirus poate trece prin noi și nici să nu observăm”. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău