Comandorul (R) Sandu-Valentin Mateiu: Câtă vreme Ucraina rezistă, Republica Moldova nu-și pune problema unei agresiuni rusești

  • 29 Ianuarie 2024 08:32
Comandorul (R) Sandu-Valentin Mateiu: Câtă vreme Ucraina rezistă, Republica Moldova nu-și pune problema unei agresiuni rusești

„Câtă vreme Ucraina rezistă, R. Moldova nu-și pune problema unei agresiuni rusești, care ar fi iminentă dacă Rusia ar ajunge la frontiera R. Moldova”. Afirmația aparține Comandorului (R) Sandu-Valentin Mateiu și a fost făcută în cadrul emisiunii „Impact Global”, de la TVR MOLDOVA.

„Realist vorbind, în momentul de față, R. Moldova dincolo de ceea ce ajută Occidentul și dezvoltarea acelor capacități de apărare, este apărată de Ucraina. Câtă vreme Ucraina rezistă R. Moldova nu-și pune problema unei agresiuni rusești, care ar fi iminentă dacă Rusia ar ajunge la frontiera R. Moldova și trebuie să aveți în vedere că NATO a avut față de Ucraina poziția - vă ajutăm cu orice, dar niciun bocanc de soldat NATO nu a călcat în Ucraina. Cred că Occidentul trebuie să fie alături de Ucraina, este un război în desfășurare și fără ajutorul Vestului Ucraina are probleme”, a spus Sandu-Valentin Mateiu, la TVR MOLDOVA.

El s-a referit și la exercițiile militare NATO ce desfășoară în Europa până în luna mai, manevre care au început într-un moment în care armata ucraineană a adoptat o strategie defensivă după eșecul contraofensivei din vară. La aceste exerciții participă peste  90.000 de militari din Statele Unite și din alte țări ale NATO.

„Elementul principal în relația cu Rusia lui Putin care acum este într-o agresiune deschisă în Ucraina este descurajarea. Pentru ca o descurajare să fie eficientă trebuie să fie credibilă, să arăți că ai capacitatea să îl oprești pe inamic, să o faci publică și rolul unui asemenea exercițiu este exact acesta. Cum spunea secretarul general – trebuie să arătăm că suntem pregătiți să nu îi treacă cumva prin cap ideea să atace NATO. 

Îs cele două elemente – elementul de narativ, Moscova se victimizează și cât atacă Kievul, dar și elementul de amenințare. Acest exercițiu se va desfășura cred, în primul rând, pe flancul nordic al acestei frontiere de est a NATO, dar și de sud și cred că vor fi elemente, să spun așa delicate, în ce sens – alianța va trebui să demonstreze că este capabilă să facă față unui atac asupra țărilor baltice și Poloniei, unde avem frontieră pe uscat; asupra noului membru Finlanda, dar și în Marea Baltică, Oceanul Înghețat de Nord pentru că acest exercițiu va verifica totul – de la modul cum funcționează aceste battle grupuri pentru că acum avem o descurajare, în sensul în care aceste battle grupuri nu mai așteaptă ca țările baltice unde aveam câteva unități să fie ocupate de ruși și după aceea să reacționăm. Aceea era descurajarea prin pedepsire, acum avem această descurajare prin dislocarea avansată, asta înseamnă că avem deja acele grupuri, iar principala problemă accesibilă este să arate cum facem sustenabilitatea, cum trimitem din vest spre est trupe, respectiv din SUA în aceste zone care trebuiesc apărate în est. De asemenea cred că se va merge și până la confruntarea în Oceanul Înghețat de Nord, Altanticul de Nord și Marea Barenț pentru că, foarte probabil, alianța are în vedere și jocul nuclear al Rusiei, respectiv, am văzut deja în ultimii ani, nave ale alianței care au intrat în bastionul apele Arhanghelsk și Murmansk, unde rușii își țin submarine nuclearele pentru a pregăti lovitura.

Cred că va rămâne la acest număr de 90 de mii de militari, alianța este foarte atentă să nu exagereze, în sensul în care să nu fie transformată într-un pretext pentru Rusia să spună că invazia se apropie. Acest număr va fi exact de 90 de mii, numai că unul dintre elementele principale va fi cum îi dislocăm rapid, nu trebuie să pierdem teren în est, agresorul trebuie oprit la frontieră și mai ales podul transatlantic – cum aducem americanii. Că până la urmă NATO nu este ceea ce spune Moscova nu știu ce bloc militar – nu este altceva decât America apărând Europa, iar statele din Estul Europei s-au dus spre NATO, nu NATO a venit spre Est, noi ne-am dus spre NATO ca să ne apere de această amenințare care s-a dovedit a fi într-adevăr amenințare. 

Descurajarea pe care NATO o va prezenta Rusiei va fi benefică și pentru celelate state (n.r. care nu sunt membre NATO)”, a mai spus Sandu-Valentin Mateiu. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
2,74
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:7,2 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
3
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău