Comandantul suprem al forțelor NATO în Europa: Occidentul, tot mai îngrijorat de cooperarea dintre Rusia și China

  • 04 Februarie 2021 10:55
Comandantul suprem al forțelor NATO în Europa: Occidentul, tot mai îngrijorat de cooperarea dintre Rusia și China

SUA și aliații lor occidentali sunt tot mai preocupați în privința cooperării în creștere între Rusia și China în domenii de interes comun, a declarat miercuri comandantul suprem al forțelor aliate din Europa (SACEUR), generalul american Tod Wolters, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Pentagonul a pus contracararea Chinei și Rusiei în centrul strategiei sale din 2018, deși cheltuielile americane pentru apărare le depășesc pe cele ale Moscovei și Beijingului.

În 2018, China și Rusia au organizat cele mai mari exerciții militare comune desfășurate vreodată, la care au participat 300.000 de militari ruși. În 2019, președintele rus Vladimir Putin și omologul său chinez Xi Jinping au participat la inaugurarea unui proiect de trei decenii pentru transportul de gaze naturale din Siberia spre nord-estul Chinei.

Tod Wolters, comandantul suprem al forțelor NATO din Europa, le-a spus jurnaliștilor că această cooperare în creștere „sugerează cu adevărat o emergență a unui parteneriat de conveniență”.

El a spus că parteneriatul avea intenția de a dezvolta interesele reciproce, „iar acest progres poate fi în detrimentul Europei și al națiunilor din jur”.

NATO acuză Rusia că încearcă să destabilizeze Occidentul cu noi arme nucleare, atacuri cibernetice și acțiuni sub acoperire. Uniunea Europeană, din care majoritatea statelor sunt membre NATO, percep China drept un rival pentru influență, precum și un partener comercial.

Din punct de vedere istoric, relațiile între Rusia și China, care au o frontieră comună de 4.200 km, au fost marcate de neîncredere, naționaliștii ruși avertizând că influența Chinei câștigă teren în Extremul Orient rus bogat în resurse minerale.

Rusia a pivotat însă către China după ce a fost pedepsită cu sancțiuni occidentale pentru anexarea Peninsulei Crimeea de către Ucraina în 2014.

„Suntem foarte vigilenți cu privire la această cooperare în creștere”, a mai spus Wolters.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
2,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Sat
6
Sun
8
Mon
8
Tue
9
Wed
9
Arhivă Radio Chișinău