Colindul de ceată bărbătească a intrat în patrimoniul universal

  • 11 Decembrie 2013 17:28
Colindul de ceată bărbătească a intrat în patrimoniul universal

Obiceiul colindatului de ceată bărbătească în Romania și Republica Moldova a fost înscris în lista Patrimoniului cultural imaterial UNESCO, la cea de-a opta sesiune a Comitetului Interguvernamental de Protejare a Patrimoniului Cultural Imaterial, care s-a desfășurat la Baku, Azerbaidjan.Colindatul în ceată bărbătească este un obicei vechi în cultura românească,…

Obiceiul colindatului de ceată bărbătească în Romania și Republica Moldova a fost înscris în lista Patrimoniului cultural imaterial UNESCO, la cea de-a opta sesiune a Comitetului Interguvernamental de Protejare a Patrimoniului Cultural Imaterial, care s-a desfășurat la Baku, Azerbaidjan.

Colindatul în ceată bărbătească este un obicei vechi în cultura românească, întalnit în spațiul Basarabiei, în cel al Romaniei, dar și în teritoriile locuite de etnici români din vecinătatea imediată. Obiceiul este de origine latină și a însoțit  poporul român, articulându-i viața după normele eticii și esteticii populare.

El concentrează valori de primă importanță ale folclorului muzical, literar, coregrafic, perpetuate prin traditia oralității. Comitetul Interguvernamental pentru Salvgardarea patrimoniului Imaterial al UNESCO a recunoscut principiul originalității Colindului de ceată bărbătească, în raport cu toate celelalte elemente de gen, care există la nivel universal.

Până în prezent, Romania avea recunoscute în patrimoniul cultural imaterial al umanității UNESCO,  ritualul Calusului, inclus în noiembrie 2005,  Doina, inclusă în octombrie 2009 și ceramica de Horezu, din decembrie 2012. În prezent specialiștii moldoveni și români întocmesc dosarul pentru includerea pe lista reprezentativă a Patrimoniului Imaterial al Umanității a Mărțișorului, care include Republica Moldova, România, Bulgaria și Macedonia.
Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău