Colegiile CSM și CSP, responsabile de evaluarea performanțelor, ar putea verifica integritatea judecătorilor și procurorilor care nu sunt supuși evaluării externe
-
27 Ianuarie 13:22
Colegiile din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), responsabile de evaluarea performanțelor, urmează a fi fortificate și capacitate cu pârghii și instrumente de lucru pentru a aplica pe intern mecanismul de verificare a integrității în raport cu judecătorii și procurorii care nu sunt subiecți ai procedurii de evaluare externă, reglementată de Legea nr. 65/2023 privind evaluarea externă a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție și Legea nr. 252/2023 privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor și modificarea unor acte normative.
Ministerul Justiției a inițiat procesul de elaborare a proiectului legii pentru modificarea unor acte normative (evaluarea performanțelor judecătorilor și procurorilor), scrie bizlaw.md. Obiectivul proiectului constă în ajustarea cadrului normativ pentru a asigura menținerea unui nivel înalt de integritate pentru toți judecătorii și procurorii, inclusiv pentru cei care sunt subiecți ai evaluării externe.
Totodată, Ministerul Justiției anunță inițierea procesului de elaborare a proiectului legii pentru modificarea unor acte normative (unele aspecte organizatorice privind comisiile de evaluare externă a judecătorilor și procurorilor).
Scopul proiectului constă în eficientizarea procesului de evaluare externă a judecătorilor și procurorilor, urmărind următoarele obiective:
▪ Crearea premiselor pentru constituirea în cadrul fiecărei comisii de evaluare externă (Comisia de evaluare a judecătorilor și Comisia de evaluare a procurorilor) a câte un complet de evaluarea suplimentar, în vederea sporirii randamentului comisiilor de evaluare;
▪ Instituirea unui termen expres pentru întocmirea și aprobarea de către completele/comisiile de evaluare a raportului de evaluare, pentru a asigura accelerarea procedurii de evaluare externă;
▪ Revizuirea cuantumului indemnizațiilor membrilor naționali din cadrul comisiilor de evaluare, în scopul ajustării la valoarea de referință aplicabilă judecătorilor Curții Supreme de Justiție.