CNN: Ce știm despre rușii anti-Putin care au invadat regiunea Belgorod
-
24 Mai 2023 08:56
Atacurile revendicate de partizanii ruși pe teritoriul rusesc, din regiunea Belgorod, au stârnit furie și confuzie deopotrivă la Moscova. Locuitorii din zonă au fost evacuați, în timp ce autoritățile ruse continuă „să curețe” locul după incursiunea transfrontalieră care a început în Ucraina, relatează CNN, care citează surse oficiale locale. Un civil a murit în urma luptelor, potrivit guvernatorului regional Vyacheslav Gladkov. Persistă însă multe întrebări cu privire la cine se află în spatele atacurilor, cum au putut avea loc, dar și ce înseamnă pentru războiul din Ucraina. Iată ce trebuie să reținem despre incidentele din Belgorod, scrie digi24.ro.
Ce s-a întâmplat în Belgorod Două grupuri de partizani ruși care luptă de partea Ucrainei, Legiunea Libertate pentru Rusia și Corpul Voluntarilor Ruși, au revendicat atacurile din regiunea Belgorod, de la granița cu Ucraina. „Clădirile rezidențiale și administrative și infrastructura civilă au fost sub asediu. În urma acestor acțiuni criminale, mai mulți civili au fost răniți”, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei pe Telegram, în timp ce a anunțat că va iniția o anchetă. Două zone din regiune au fost apoi bombardate peste noapte cu ajutorul dronelor, a spus Gladkov. Două case au fost incendiate în urma atacurilor.
Este pentru prima dată de când Rusia a invadat Ucraina când forțe aliate ale Kievului au lansat un atac terestru transfrontalier asupra rușilor. Aleksey Baranovsky, un reprezentant al Centrului Politic al Opoziției Armate Ruse din Kiev, aripa politică a Legiunii Libertatea Rusiei, a declarat pentru CNN că operațiunea a început duminică seara și luptele sunt „în desfășurare”. El nu a precizat însă numărul de luptători care au trecut granița în Rusia. Baranovsky a spus că grupul a vrut să „elibereze patria de tirania lui Putin”.
Guvernatorul regional a spus inițial că nimeni nu a murit, dar ulterior a transmis că un civil și-a pierdut viața în urma atacurilor: „Din păcate, avem pierderi. Un civil din satul Kozinka a murit de mâinile Forțelor Armate ale Ucrainei”, a spus Gladkov.
Ministerul rus al Apărării a afirmat marți că i-a lichidat pe toți sabotorii care au atacat luni regiunea Belgorod, la granița cu Ucraina, țară care s-a disociat de acest atac. „Grupurile armate naționaliste au fost încercuite și eliminate. Peste 70 de teroriști ucraineni au fost lichidați”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konașenkov, în raportul său zilnic de război.
Ce grupuri sunt implicate Legiunea
Libertatea Rusiei a transmis marți, pe canalul de Telegram, că alături de un alt grup, Corpul Voluntarilor Ruși, continuă să elibereze regiunea Belgorod. În postare, cei din grup spun că sunt „voluntari patrioți” și susțin că Rusia este vulnerabilă în fața atacurilor și „nu are rezerve pentru a răspunde unor crize militare”. „Toți militarii sunt morți, răniți sau se află în Ucraina”, a transmis Legiunea Libertatea Rusiei. „Rusia va fi liberă”, spunea unul dintre partizani, care poartă indicativul Cezar, într-un clip video, în care se afla alături de camarazii săi, distribuit în mediul online.
Jurnalistul Sam Kiley de la CNN i-a luat un interviu acestuia în decembrie, în perioada când grupul din care face parte lupta pentru Ucraina în orașul Bahmut. „Încă din prima zi de război, inima mea, inima unui rus adevărat, un creștin adevărat, mi-a spus că trebuie să fiu aici pentru a apăra poporul Ucrainei”, spunea Caesar. CNN a fost de acord să nu-i dezvăluie numele pentru a-i proteja identitatea. Cezar a spus că este unul dintre cei aproximativ 200 de cetățeni ruși care luptă în prezent alături de trupele ucrainene, împotriva armatelor țării lor. CNN nu a putut confirma independent acest număr.
Cum a reacționat Rusia la atacurile partizanilor din regiunea Belgorod
În timp ce oficialii ruși au condamnat atacul, analiștii au observat o confuzie în spațiul public privind modul în care a avut loc incursiunea și cum ar fi trebuit să reacționeze Moscova. Bloggerii și experții ruși au reacționat cu „un grad de panică, fracționism și incoerență, așa cum tind să se manifeste atunci când suferă șocuri informaționale semnificative”, a transmis Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).
„Atacul i-a luat prin surprindere pe comentatorii ruși”, adaugă ISW. Incidentul poate fi jenant pentru președintele Vladimir Putin, care de 15 luni conduce o invazie despre care a susținut fără temei că este necesară pentru a menține Rusia în siguranță. Cu fără prea multe succese pe câmpul de luptă, Putin are încă un motiv de nemulțumire pentru că războiul îi perturbă propria țară.
Continuarea aici.