CNAS: Termenele de finanțare a plăților sociale sunt respectate

  • 05 Ianuarie 2021 15:32
CNAS: Termenele de finanțare a plăților sociale sunt respectate

Casa Națională de Asigurări Sociale informează că a finanțat plata prestațiilor sociale beneficiarilor de pensii, alocații sociale, suportului financiar, suportului unic, ajutorului de deces, suma totală fiind de 1236 de milioane de lei, transmite IPN.

Potrivit CNAS, pe 31 decembrie 2020, instituția a încheiat anul bugetar 2020 prin efectuarea pe parcursul anului a plăților sociale în termen și în cuantum integral.

Începerea anului bugetar 2021 a coincis cu lansarea noului proces de plată a pensiilor și prestațiilor sociale prin serviciul guvernamental de plăți electronice (MPay), care presupune o modalitate nouă de distribuire a prestațiilor sociale cetățenilor.

Pentru a asigura plata în termen a pensiilor și altor prestații sociale, în primele zile ale lunii ianuarie 2021, prin dispoziția prim-ministrului nr. 158-d din 10 decembrie 2020, pe data de 2 ianuarie 2021 a fost declarată zi de lucru pentru Ministerul Finanțelor, Instituția Publică „Agenția de Guvernare Electronică”, Casa Națională de Asigurări Sociale, pentru a asigura funcționarea serviciului guvernamental de plăți electronice (MPay) și pentru a finanța întreprinderea de stat „Poșta Moldovei” cu mijloacele necesare plății în numerar a pensiilor, alocațiilor de stat și suportului financiar, pentru perioada de plată 1 ianuarie-4 ianuarie 2021.

Procesul de finanțare a distribuirii prestațiilor în numerar a implicat necesitatea asigurării de către Banca Națională a Moldovei a funcționalității Sistemului automatizat de plăți interbancare pe data de 2 ianuarie 2021. Prin răspunsul oferit de către Banca Națională a Moldovei, aceasta nu a lansat Sistemul automatizat de plăți interbancare pe data de 2 ianuarie 2021 și, respectiv, plata prestațiilor sociale beneficiarilor deserviți prin intermediul întreprinderii de stat „Poșta Moldovei” și instituțiilor bancare este posibilă începând cu data de 5 ianuarie 2021, precizează un comunicat de presă emis de CNAS.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău