CNAM a încheiat 430 de contracte cu prestatori publici și privați care vor oferi servicii medicale populației

  • 11 Ianuarie 13:32
CNAM a încheiat 430 de contracte cu prestatori publici și privați care vor oferi servicii medicale populației

Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) a încheiat 430 de contracte în valoare de circa 14 miliarde de lei cu prestatori publici și privați care vor oferi în anul 2024 servicii medicale populației în cadrul sistemului de asigurare obligatorie de asistență medicală. În anul curent, a fost majorat numărul de cazuri ce vor fi efectuate în cadrul programelor speciale, precum intervenții pe cord, protezare a aparatului locomotor sau operații de cataractă, transmite Radio Chișinău.  

Pentru anul 2024, au fost încheiate 430 de contracte cu presatorii de servicii medicale privați și publici, care vor oferi servicii gratuite pentru cetățenii care dețin poliță de asigurare obligatorie. Suma totală alocată pentru aceste servicii ajunge la circa 14 miliarde de lei, a subliniat directorul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Ion Dodon.

„Această sumă, de 14 miliarde, va fi oferită instituțiilor medicale cu care Compania a încheiat contracte pe parcursul anului, în funcție de volumul serviciilor medicale prestate și raportate Companiei Naționale de Asigurări în Medicină”, a declarat Ion Dodon.

Astfel, cetățenii care dețin poliță de asigurare obligatorie vor avea acces la mai multe servicii gratuite. Printre acestea se numără – asistența medicală spitalicească, pentru care Compania Națională de Asigurări în Medicină a alocat cei mai mulți bani. Mai exact, peste 7 miliarde de lei din cele 14, a precizat șefa de Direcție în cadrul CNAM, Nina Onofrei.

„În asistența medicală spitalicească au fost procurate servicii atât în programul general, cât și în chirurgii de zi, servicii de reabilitare, dar și servicii pe programe speciale, unde avem liste de așteptare, precum intervenții de cataractă, de protezare… Spitalele pentru care au fost alocate cele mai multe resurse financiare sunt, în mare parte, cele publice… la nivel municipal sau terțiar, cum ar fi Spitalul Clinic Republican, Institutul de Medicină Urgentă, Institutul Mamei și Copilului”, a spus Nina Onofrei.

Alte servicii disponibile în baza poliței de asigurare medicală se referă la asistența medicală primară și specializată, fiind vorba de consultațiile medicului de familie, precum și medicilor specializați. Totodată, vor putea fi accesate serviciile stomatologice, în cadrul instituțiilor publice care le prestează.

„La fel, au fost contractate servicii medicale de radioterapie, de dializă… Să nu uităm de pacienții cu tuberculoză care vor fi asigurați cu pachete de motivare pentru a merge să-și primească tratamentul zilnic”, a precizat Nina Onofrei.

De asemenea, personale asigurate vor avea acces la servicii de colonoscopie, ecocardiografie, rezonanța magnetică nucleară și tomografie.

În acest sens, cetățenii asigurați cu poliță medicală sunt îndemnați să fie prudenți, iar în cazul în care li se cer bani pentru anumite servicii medicale, ar fi bine să ceară sfatul reprezentanților Companiei Naționale de Asigurări în Medicină sau să apeleze la CNA.  Costul poliței de asigurare medicală în 2024 rămâne neschimbat, de 12 mii de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău