CNA, despre excluderea certificatului de integritate: Propunerile sunt în conflict cu actele internaționale privind combaterea corupției

  • 11 Decembrie 2020 13:19
CNA, despre excluderea certificatului de integritate: Propunerile sunt în conflict cu actele internaționale privind combaterea corupției

Centrul Național Anticorupție spune că autorii proiectului de lege care propune excluderea certificatului de integritate nu au prezentat argumente pertinente privind modificările propuse. Prin urmare, reglementările propuse ar putea să nu aibă finalitatea scontată, cea de a asigura numirea în funcție publică a unei persoane integre. Opinia este expusă în avizul dat la proiect, publicat recent, informează Bizlaw.md.

Totuși, potrivit sursei citate, în documentul semnat de CNA se menționează că odată cu atribuirea Autorității Naționale de Integritate a competenței de eliberare a certificatului de integritate, care după denumire este similar certificatului de cazier privind integritatea profesională eliberat de către Centrul Național Anticorupție și Serviciul de Informații și Securitate, s-au creat confuzii atât pentru entitățile publice, cât și pentru agenții publici/candidați. Acest fapt a fost sesizat și de către experții din cadrul proiectului Combaterea corupției prin aplicarea legii și prevenire, implementat de către Consiliul Europei, care au invocat despre necesitatea clarificării situației create.

Prin urmare, CNA consideră oportun excluderea atribuției Autorității Naționale de Integritate de eliberare a certificatului de integritate ca noțiune, însă nu și ca măsură de prevenire a corupției și de asigurare a verificării integrității a angajaților publici/candidați. Argumentele autorului invocate în acest sens se consideră a fi insuficiente pentru excluderea posibilității de verificare de către conducătorul entității publice a informației despre actele de constatare rămase definitive în ultimii trei ani în privința agenților publici.

Excluderea propusă prin proiect contravine și unor principii directoare statuate în actele juridice internaționale, cum ar fi Convenția Națiunilor Unite împotriva corupție și Rezoluția (97) 24 a Comitetului de Miniștri privind cele 20 de principii directoare pentru lupta împotriva corupției, în care se statuează că statele urmează să ia măsurile cele mai efective pentru prevenirea corupției și, în acest sens, să contribuie la educația publică și la promovarea bunei conduite (etice).

Astfel, Centrul Național Anticorupție recomandă ca propunerile de modificare legislativă să fie reformulate așa încât să cuprindă norme ce prevăd posibilitatea de verificare de către conducătorul entității publice a informației despre actele de constatare rămase definitive în ultimii trei ani în privința agenților publici. Informația ar trebui să fie eliberată de ANI la solicitarea conducătorului entității publice.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău