Clubul Istoricilor din Republica Moldova face un apel către Rada de la Kiev

  • 23 Septembrie 2017 02:28
Clubul Istoricilor din Republica Moldova face un apel către Rada de la Kiev

Recenta decizie a Radei Supreme de la Kiev, de a adopta o lege controversată a învățământului, care limitează drastic dreptul la educație în limba maternă, inclusiv pentru etnicii români din Ucraina, a generat reacții și la Chișinău. Una dintre acestea vine chiar din partea istoricilor, care au înaintat public un apel către Parlamentul ucrainean.

InfoPrim.md redă integral apelul Clubului Istoricilor din Republica Moldova:

„Stimați deputați,
Noi, membrii Clubului Istoricilor din Republica Moldova, întruniți în ședință ordinară, pe data de 19 septembrie 2017 (Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” din Chișinău), am discutat aspecte din noua Lege a Educației, adoptată de Rada Supremă a Ucrainei, și am aprobat, în unanimitate, respectivul Apel.

În cadrul discuțiilor, am constatat că noua Lege a Educației prevede că în Ucraina educația tinerilor se va efectua doar în limba ucraineană. Legea interzice învățământul în limbile materne ale minorităților naționale de pe teritoriul Ucrainei, acesta fiind permis doar la ciclul primar și în afara instituțiilor de stat. Considerăm că aceste prevederi ale Legii introduc o notă de discriminare evidentă între cetățenii ucraineni de etnie ucraineană și cetățenii ucraineni de alte etnii.

În ceea ce ne privește, amintim că vicisitudinile timpurilor au fost de așa natură încât, în trecutul nu prea îndepărtat, state mai puternice au răpit de la România unele teritorii cu tot cu populație. Românii (unii își zic „moldoveni”), care actualmente locuiesc între hotarele statului ucrainean, sunt băștinași pe pământurile pe care trăiesc, și, respectiv, au dreptul la instruire în limba maternă, începând cu grădinițele de copii și terminând cu universități. Bineînțeles, ca cetățeni ai statului ucrainean, trebuie să studieze și să cunoască limbă oficială a statului.

Menționăm că în Republica Moldova, comunitatea ucrainenilor, care se situează pe primul loc după populația majoritară română (unii continuă să se identifice „moldoveni”), se bucură de toate drepturile politice, culturale, economice, sociale etc. În Republica Moldova nu există restricții în ceea ce privește folosirea limbii materne în educație, aici funcționând instituții de învățământ, inclusiv, licee, cu predare în limba ucraineană.

Cunoaștem situația deosebit de gravă în care se află astăzi Ucraina (Federația Rusă a anexat Crimeea și susține deschis regimurile separatiste din regiunile Donețk și Lugansk). Și noi, cei din Republica Moldova, am trăit experiența politicilor imperiale ruse de dezbinare a teritoriilor și de deznaționalizare a populației. Totodată, suntem convinși că astăzi Ucraina are nevoie de cât mai mulți prieteni și susținători ai independenței de stat și integrității ei teritoriale.

Cu regret, noua Lege a Educației creează o situație de discordie în relațiile interetnice din Ucraina și în politica de bună vecinătate, încalcă normele, standardele europene în materia protecției minorităților naționale. Acest fapt ne obligă să ne revizuim sentimentele noastre față de poporul ucrainean și să ne solidarizăm cu cerințele comunității române din Ucraina, ale cărei drepturi la educație și folosire a limbii materne sunt încălcate. Pe această cale, solicităm înlăturarea tuturor elementelor discriminatorii din domeniul educației din legislația Ucrainei.
Clubul Istoricilor din Republica Moldova, Chișinău, 19 septembrie 2017”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:1,03 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău